• музикални инструменти

5 музикални инструмента, които са с мистичен характер!

музикални инструментиМузикалните инструменти са продължение на човечеството. Те превеждат сюрреалистичното в нещо разбираемо. В тази статия ще разгледаме няколко познати инструменти, които са се използвали по мистичен начин в миналото.

1. Танбур. Това е категория инструменти от дърво и със струни, предшественикът на модерната китара. Възникнал е в Месопотамия и части от Азия преди няколко хиляди години. Много култури имат различни разновидности на този инструмент. Общата представа за него обаче включва използването в ритуал за изцеления, успокоение и създаване на вътрешен мир. Използва се за такива цели в Северна Африка и Средния Изток през 18 век. Там този инструмент символизира доброто и злото като едно цяло.

2. Окарина. Тя е малък инструмент, който се побира в една ръка. Смята се, че е изобретена около 10 хиляди години преди новата ера. Изработвала се е от кост или глина, но в последствие са се появили окарини от камък, пластмаса, метал и дърво. Свири се, чрез духане. Има между 4-12 дупки, чрез които се манипулира звукът, който излиза. Окарините за различните ритуали били с формата на хора, чудовища, животни и богове. Използвали са се най-вече в Централна и Южна Америка.

3. Гонг! Това е метален перкусионен инструмент, който се е появил в Китай около 3 500 години преди Христа. Характерен е за Азия, но се е използвал и в Африка. Представлява голям диск от бронз или мед, който се удря с голяма дървена пръчка, за да издаде силен звук.

До ден днешен се използва за фестивали, молитви, свещени церемонии. В миналото се е използвал и за комуникация. В провинцията Жеянг се е употребявал като средство за сигнализиране към различни кораби при ниска видимост и мъгла. Будистите също го използват при медитация и молитви. Смята се, че човекът, който прави гонга вгражда частица от себе си в него. Ако човек докосне гонг, той ще бъде дарен с късмет, здраве и щастие.

4. Виолата! Митологията показва, че произходът на този инструмент идва от Американския фолклор, дори от Стария Завет. Смята се, че гласовете на ангелите показвали връзката с Бог, докато гласът на дявола се изразявал с инструменти направени от човек. В последствие един от тези инструменти бил определен като виолата.

5. Барабаните! Сведения за тях има при всички култури. Използвате се от десетки хиляди години за война, танци, ритуали и комуникация. Преди 8 хиляди години в Месопотамия ги използвали при всяко едно по-важно събитие. В някои части на Африка имали език основан на барабаните. Различните техники за свирене отговаряли на различни думи и изрази. Използвали се именно барабани, защото се чували много далеч.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *