• легенди за алкохола

5 мита за алкохола

легенди за алкохолаСветът на алкохола определено е пълен с много смях, истории, приказки, та дори и митове. Има някои от тях обаче, които са направо абсурдни, а много хора им вярват. Сега ще разбием няколко от тях.

1. Когато пием различни видове алкохол трябва да го подреждаме от по-лек към по-силен. Това, което определя колко пияни сме всъщност е съдържанието на алкохол в кръвта, а не това което сме пили, за да си го набавим. Независимо от това каква напитка пиете, алкохолът си е алкохол. Колкото повече като обем обработва организма ви, толкова по-пияни ще се чувствате. Истината е, че разликата в алкохолното съдържание между бирата и твърдия алкохол е огромна, но ако се опитате да изпиете достатъчно бира, за да си набавите еквивалента на алкохол във водката, то ще ви стане зле от газировката, не заради този мит.

2. Ако пъхнем лъжица в шампанското, тя ще попречи на газировката да избяга. Истината е, че шампанското ще запази газираната си характеристика за 1-2 дни, дори ако го оставите отворено в хладилника. Балончетата в него представляват въглероден диоксид. Характеристиките на този газ са, че е  тежък, Когато изкарате тапата, въглеродният диоксид образува слой в горната част на виното, който запазва кислорода отдолу и за да може газираното шампанско в бутилката да остане в течна форма. Този слой действа още по-добре, ако шампанското е охладено.

3. Тъмната бира има повече алкохол!

Цветът на бирата няма нищо общо със съдържанието на алкохол в бирата. Хората често бъркат тъмните бири на цвят със бирите, които наистина имат по-голямо алкохолно съдържание. Много белгийски бири например имат светъл цвят, но алкохолно съдържание от 8 процента, та дори повече.

4. Студеният душ и горещото кафе помагат да изтрезнеем по-бързо.

Истината е, че нито студеният душ и студената вана, нито горещото или не толкова горещото кафе не помагат на концентрацията на алкохола да изчезне от кръвта ни. Тези действия могат да накарат организма ви да се събуди малко повече, което обяснява по-добрата кондиция след това, но повярвайте вие сте си все толкова пияни. Има само едно нещо, от което може да изтрезнеете и това е съня.

5. Смесването на алкохол с диня или пъпеш причинява смърт. Този мит не е толкова популярен по нашите ширини, но определено има хора, които вярват на подобни глупости. Истината е, че няма никаква смъртоносна химична реакция, която да се случи при смесването на алкохола с плодовете.

Не вярвайте на такива неща и се насладете на всяка възможност за хубав коктейл.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *