• Предприемачески грешки

5 грешки, които допускат младите предприемачи!

Предприемачески грешкиПървият бизнес се развива много трудно! Начинаещите предприемачи си мислят, че знаят всичко, но има неща, за които въобще не мислят. Ще се учудите колко елементарно изглежда всичко, но май се оказва проблем. Ето най-честите грешки, които допускат младите бизнесмени.

1. Вярват си прекалено много! Идва добра идея, семейството и приятелите дават безрезервна подкрепа, и младокът полетява в небесата. Не се обмислят достатъчно детайли, оптимизмът идва в повече. Когато стартирате бизнес трябва да знаете, че винаги има какво да се обърка – колкото и добре да изглеждат нещата. Намерете хора, които могат да са обективни и да оценят правилно потенциала. Бъдете честен със себе си и си задайте въпросите, които потребителите биха си задали. Няма място за хвърчене в облаците.

2. Не отделят пари за черни дни! Много малки бизнеси пропадат в първите години, защото нещата не потръгват достатъчно бързо. Създателите не заделят пари, с които да поддържат бизнеса при екстремни ситуации и капиталът се изпарява почти моментално. Премислете добре своят бизнес модел преди да започнете. Концентрирайте се върху идеята си и вдигнете нейния потенциал, така че да започне да изкарва пари.

3. Не искат да работят като кучета! Както и да го мислите, стартирането на бизнес НЕ означава мързелуване и броене на пари. В началото винаги не достига персонал, работата е много, а нямате пари да наемете някой. Свикнете, че ще трябва да работите по много и всеки ден, доста повече от нормалния работен ден. Може да се наложи да работите дори през нощта. Приемете тази мисъл!

4. Нямат виждане за бъдещето! Хубаво, имате добра идея и нещата тръгват добре. Имате няколко клиенти и продавате. От тук нататък какво? Трябва да имате план за растеж. Планирайте така нещата, че да имате достатъчно работа – нито прекалено много, нито прекалено малко. Диверсифицирайте продажбите и търсете нови пазари, но не прекалявайте с амбициите. Както казахме, ако за един бизнес има прекалено много работа, качеството пада и той фалира.

5. Оценяват продукта/услугата си прекалено ниско или прекалено високо! Прекалено ниската цена излъчва несериозност. Не се учудвайте, че никой не отговаря на супер-мега-гига яката ви оферта. Големите клиенти, а и не само те, започват да се съмняват в качеството, когато видят прекалено ниска цена. От другата страна пък ако предлагате услуга, в която влагате 5 лева, а искате 50 лева, то нещата пак няма да се получат.

Сметнете добре себестойността на продукта или услугата си, сложете си нормална надценка и дерзайте. Предлагайте промоции, но не прекалявайте с намаленията – те може да са вредни.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *