• Билки

5 билки, полезни за стомаха ви!

Билки

Билки за всеки вкус и стомах

В един от предните материали ви запознахме с 5 билки, които са изключително полезни за стомаха, а също така и правилното функциониране на целият организъм. Тук сме подбрали още 5 от най-полезните билки, които можете да намерите лесно и да си ги приготвите също толкова лесно.

1. Глухарче. За децата, глухарчето е просто тревичка, с която да си играят, но всъщност това е силно разпространена билка, която може да се открие почти навсякъде и е изключително полезна. Само в България се срещат около 1 200 вида глухарчета, така че можете да си представите за какво разнообразие става въпрос. В глухарчето се съдържат горчиви вещества, които подпомагат отделянето на жлъчен сок и по този начин улесняват и ускоряват храносмилането. Тази билка се препоръчва при анемия, диабет, атеросклероза, кожни проблеми, липса на апетит, възпаления и още куп подобни заболявания.

2. Мащерка. Тя също е доста разпространена на Балканите, като са познати около 350 вида мащерка. Тя прилича на малък храст, достигащ около 40 см височина и силно се препоръчва при проблеми като газове, диария, анкилостома и други. Мащерката съдържа терпинен, бета каротин и флавоноиди, които я правят много полезна.

3. Кардамон. Тази подправка е доста странна и интересна, като се предполага, че произлиза от тропическата джунгла на Индия. Това е рядко срещана билка, която не вирее в Европа, но е много полезна при болки в стомаха, газове, а също така и при лош дъх. Плодът може направо да се сдъвче, без специални процедури, като също така помага при проблеми с метаболизма и се препоръчва за отслабване.

4. Розмарин. Това многогодишно тревисто растение е вечнозелено и много ароматно. Това обаче са само част от качествата му, тъй като се ползва за подправка в средиземноморската кухня и е много полезно за лечение при проблеми с менструалния цикъл на жените, против болки в стомаха, както и за стимулиране на апетита. Етеричното масло от розмарин е много полезно. Използва се за разтривки, като разширява кръвоносните съдове и укрепва нервите, но хората които имат проблеми с бъбреците и черния дроб, трябва да са по-внимателни с употребата му.

5. Кориандър. Тази подправка е сред любимите на кулинарния майстор Ути Бъчваров, но освен с приятен вкус и аромат, кориандърът е изключително полезен за стомаха. Всички части на кориандъра (листа и стъбла) могат да се ядат, но лекарите го препоръчват при диария, кашлица, задух в дробовете, бронхит, гадене и други подобни. Можете спокойно да ползвате кориандър при приготвянето на трапезата, като той се комбинира успешно с почти всички ястия, а освен това си е и много полезен.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *