• Мачкани картофи

4 грешки, които правим при приготвянето на мачкани картофи!

Мачкани картофиСмачканите картофи са едно ястие, което върши работа и като гарнитура и като отделно блюдо на масата. Сервираме го постоянно – и в делници, и в празници. Определено е много вкусно и обичано от всички. Използваме няколко съставки, не прекаляваме с действията, но има някои тънкости, които ни пречат да създадем перфектното картофено пюре. То трябва да е пухкаво, апетитно и да не е лепкаво.

Независимо дали обичате по-гладки и меки картофи, или парченца в пюрето, трябва да сте сигурни, че всичко е направено по правилния начин. Мили дами (и джентълмени, ако има такива), ето 4-те най-чести грешки, които правим при правенето на картофи.

1. Не посолявате достатъчно водата! Много хора дори пропускат тази стъпка. Точно както пастата, картофите поемат водата, в която са готвени – в това са включени и подправките, които сме добавили в нея. Доста хора се опитват да избягват солта и да я намалят, но тя е много важна за вкусни намачкани картофи.

Трябва да добавите солта в ранната фаза на готвенето на картофите. Няма да се налага да добавяте много сол по-късно, най-важното е и, че няма да ядете безвкусни картофи.

2. Добавяте студено масло или сметана. Маслото е много важно за вкусните картофи, в някои рецепти се добавя и сметана. Когато ги добавите директно от хладилника, те не само охлаждат всичко около себе си, но и не се поемат изцяло от картофите.

Най-добре е да затоплите маслото и/или сметаната до стайна температура. Възможно е дори леко да ги затоплите на котлона преди да ги добавите към картофите. Вкусните картофи ще абсорбират по-лесно топлите млечни продукти, за да не се налага да бъркате като луди докато се получи консистентна смес.

3. Прекалявате с работата върху картофите. Когато ги мачкате, картофите отделят нишесте. Колкото повече ги мачкате, толкова повече нишесте излиза. Когато има прекалено много от него, картофите стават лепкави, гумени и неапетитни.

Има два начина да прекалите с обработката на картофите. Единият е да ги мачкате прекалено много, а другият е да ги обработвате прекалено много с блендер или друг инструмент за работа с храна. Не трябва да бъркате агресивно с подобни уреди. Използвайте ръцете си и подходящите ръчни инструменти, за да имате пухкави и вкусни смачкани картофи.

4. Използвате гореща вода от началото! За доста зеленчуци е добре да започнете процеса на готвене с гореща вода, но картофите не са от тях. Добавяйки картофите към вече гореща вода, вие рискувате те да не се сготвят напълно. Външната част на картофите ще е сготвена повече от колкото трябва, докато вътрешната част няма да е достатъчно обработена от котлона.

Използвайте студена вода и голям съд. Тя трябва да покрива 2-3 сантиметра над картофите.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *