• Изобретения

10 изобретателя, за които дори не сте подозирали

В днешно време ставаме свидетели на все по-чудати и полезни изобретения, но знаем ли кой стои зад тях? Знаем ли кой е изобретил телевизора, колелото, първият автомобил? Много често хората забравят за великите умове, които стоят зад даден продукт или стока, като помним само имената на марките и големите компании. Ето защо ще ви представим един интересен спсък с 10 имена, които не трябва да пропускаме, тъй като тези имена са променили коренно нашият живот, какъвто го познаваме днес.

1. Кларънс Бърдсай! Това е човекът, който стои зад толкова популярната замразена храна. Бърдсай е въвел технологията за бързо и дълбоко замразяване на хранителните стоки, като по този начин се запазват много дълго техните вкусови качества, а и тяхната годност. Ако сте от хората, които доста често прибягват към бързите храни е добре да знаете името на техният създател.

2. Алфред Филдинг и Марк Шаван! Тези мъже стоят зад опаковъчната хартия с мехурчетата, които най-често се използват от куриери. Всъщност те са открили своето изобретение доста случайно, но пък повечето велики неща са станали точно така. Филдинг и Шаван са се опитвали да създадат пластмасови тапети, но след като са претърпяли провал, двамата са осъзнали, че са открили перфектният опаковъчен материал.

3. Гарет Морган! Този човек заслужава особено внимание, тъй като е създател на няколко доста полезни неща. Той е основоположник на противогаза, който е започнал да се използва масово по време на Първата световна война. Морган обаче е измислил един от любимите аксесоари на всяка жена –  машинката за изправяне на коса (машата), а също така и светофарите. Морган е сред най-продуктивните разработчици за времето си, че дори и за съвременния свят.

4. Джон Уокър! Колкото и да е невероятно за някой хора, Уокър е изобретил кибрита. През 1824-а година, той е открил паста, която се възпламенява при допир с твърда повърхност. Така му хрумва идеята за кибритените клечки, но е направил груба грешка, като не е патентовал творението си. От този пропуск се възползва сър Исак Холдън, който обира всичките лаври и забогатява сериозно на гърба на Джон Уокър.

5. Мери Фелпс Джейкъб! Както всички добре знаем, едно време на мода са били корсетите, а и общо взето жените са нямали алтернатива. Мери Фелпс Джейкъб обаче решава, че корсетите не са удобни и кой знае колко красиви, като изобретява сутиенът, без който днес жените не могат. Джейкъб също допуска голяма грешка, като се отказва от този бизнес и го продава за скромните 1 500 долара на „Warner Brother“. През следващите 30 години, компанията купила патента за сутиените прави продажби за 30 млн.

6. Томас Миджли Дж.! Това е човекът изобретил бензинът с олово и хлорфлуорвъглеводородите. За това си изобретение, Миджли е бил награден с приза „гений при създаването на полезно изобретение“, но едва ли е предполагал, че неговото откритие ще доведе до глобално затопляне и силно замърсяване на атмосферата. Той има още един принос към науката, тъй като е помогнал за развитието на хладилника.

7. Томас Адамс! Със сигурност трябва да запомните това име, тъй като Адамс е изобретателя на дъвката. Интересното е, че той е използвал основната съставка на дъвката – дървесния сок чикле, но не за да продава дъвки, а за да се опитва да произвежда гумени ботуши, детски играчи и гуми за велосипеди.

Изобретатели

Интересно, нали?

8. Стефани Куолек е името, което стои зад първата военна жилетка, по-известна днес като кевлар. През 1965 г, Куолек открива синтетичен материал, който е 5 пъти по-здрав от стоманата и намира употреба именно в бронежилетките. Смята се, че той е спасил живота на много войници и полицаи, но творението му също така се използва и от много други хора.

9. Пиер Лорирард! Този богат тютюнев магнат е сложил началото на една изцяло нова мода, която и до днес се налага тенденциозно. Лорирард е изобретателя на смокинга, като през 1886 г. синът му се е повил на благотворителен бал с черно сако без „опашка“. Явно на Лорирард му е харесала идеята и малко по-късно се започва масовото производство на смокинг (tuxedo).

10. Самюъл О’Райли е мъжът, изобретил машинката за татуиране. За него има много малко информация, но е ясно, че през 19-и век е създал съвременната машинка за татуировки, която и до ден днешен почти не е променена.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *