• Юпитер и Венера

Юпитер и Венера в прекрасна галактическа целувка на 1ви юли 2015 г.

Юпитер и Венера

Юпитер и Венера ще са много близо

Небето тази вечер ще бъде заредено с магнетизъм, тъй като ще станем свидетели на изключително рядък феномен. Най-емблематичните и ярки планети в нашата слънчева система – Юпитер и Венера, ще бъдат на такова разстояние, че през погледа на обикновен човек, живеещ на Земята, ще изглеждат така, сякаш се целуват. По време на „космическото докосване“, те ще бъдат в пъти по-ярки, от колкото са обикновено. Като сливането им ще напомня именно на изгряването на митичната Витлеемска звезда.

Според учените от Sky & Telescope, ще можем да наблюдаваме този феномен върху нощното небе около седмица. Ученият- Кели Бери, който е и старши редактор в Sky & Telescope, споделя, че през погледа на човек с невъоръженото око, двойката планети ще изглеждат именно като двойна, голяма звезда, която ще бъде в пъти по-ярка от останалите светещи звезди на небето.
„Хората, които преди рядко са поглеждали към небето и не са обръщали внимание на планетите, ще бъдат поразени от това колко близо ще се доближат една до друга“, споделя той.

Напоследък сред астрономическите среди се коментира, че често срещано явление е, именно сближаването на планетите. За разлика от предишни случаи, обаче, този феномен ще е изключително впечатляващ, тъй като сближаването на двете планети ще бъде в невероятна близост.

Това, от своя страна, ще даде възможността на учените да направят снимки на двете планети, заедно. Подобна възможност, да уловят близката „целувка“ на планетите, ще имат и хората, които могат да използват любителски телескоп с тесноъгълна камера.

Предположенията сочат, че именно на любителските кадри, планетата гигант и Денницата, ще изглеждат еднакви по големина, макар и в действителност Юпитер да е в пъти по-голям от планетата на любовта, тъй като планетата гигант се намира на около 12 пъти по-голямо разстояние от Земята.

Учените подчертават, че въпросната близка и дългоочаквана среща между двете планети, ще напомня именно на Библейската Витлеемска звезда. Нейната роля според Библията била да показва пътя на влъхвите, с тенденцията да ги отведе до люлката на новородения Иисус.
Изчисленията на астрономите допълват също, че невероятният танц на двете звезди, ще напомня на звездата Регул, която макар и изглеждаща близка и ярко светеща на небето, се намира на 80 светлинни години от нашата планета.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *