• баба марта

Честита Баба Марта от Артикъл Про!

Днес на 1-и март, българите честваме Баба Марта, за която се смята, че полага началото на пролетта. Баба Марта няма ясно изграден образ, тъй като е митологичен образ, но най-често се асоциира с пълна възрастна дама, със зачервени бузи.

Според древните вярвания, старицата е сестра  на Голям Сечко (януари) и Малък Сечко (февруари), но разбира се и това е просто история, която обаче всички почитаме подобаващо. На 1-и март по традиция всички подаряваме мартеници на близки и приятели, а мартениците най-често са Пижо и Пенда.

Прието е на 1-и март да празнуват по-младите мъже и жени, както и децата, тъй като Баба Марта не обича възрастните хора и те могат да я разгневят, което пък ще направи целия март месец студен и неприятен. По традиция, на този ден зимата започва да си отива и да настъпва пролетта, като през целият март месец се правят обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с пролетните птици.

Самата традиция за връзване на мартеници (усукани бели и червени конци) е древноезичен обичай, но се чества както в България, така и в Румъния, Молдова, Македония, Гърция, Сърбия и Албания.

Пижу и Пенда

Подарете си Пижо и Пенда

Червеният цвят се асоциира с Богинята, която е символ на раждането и смъртта. Белият цвят пък е синът на Богинята, който символизира Слънцето, отвъдния живот и вечността. Преплитането на двата цвята се предполага, че носи щастие, но в България можете да срещнете и други цветове, например синьо или зелено.

Естествено, както всяко друго нещо и Баба Марта вече е силно комерсиализиран празник, но така или иначе сме свикнали да го честваме и да си подаряваме мартеници с думите „Честита Баба Марта“. Е, Честита Баба Марта и от екипа на Артикъл Про!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *