• Маймуни

Учени са успели да научат маймуни да се разпознават в огледалото!

МаймуниМаймуните Резус по своята същност не могат да разпознават своите образи в огледалото, но група учени са успели да ги научат да го правят. Това е постигнато благодарение на теста с Хикс. Това е тест, който е прилаган върху много други животни, като най-известният опит е със слонове. Това е първият случай на разпознаване.

Децата на хората често обичат да се гледат в огледалата и определено разпознават това, което вижда, макар и да не го разбират напълно. Чак на две години те разбират всичко до последния детайл, но определено се радват на това, което вижда в огледалото и преди това, доста преди това. Маймуните резус обаче никога не са се виждали в огледало преди това, но все пак се разпознават.

Това откритие навява на мисълта, че тези маймуни разполагат с мозък, който разполага с подобни механизми за разпознаване като при бебетата, но за целта мозъкът трябва да бъде научен да прави това нещо.

Други проучвания с този тип маймуни и огледала показват, че определено те разбират основите на отражението и на огледалото. До сега обаче те не са показвали толкова добри резултати при пробите, когато са гледали своите отражения. Има и друго твърдение, че може би този хикс, който е нарисуван на лицето не е нужен, тъй като те не му обръщат особено внимание.

В този тест, учените са показали на маймуните как точно да се справят с въпросния тест. Точният метод бил благодарение на светлинен лъч, който показвал на лицето на маймуната как точно да вижда себе си в огледалото. Светлината, която е използвана е безвредна за маймуните, но се предполага че ги е дразнела в някаква определена степен. Само за няколко седмици 5 от 7 маймуни се научили да разпознават себе си в огледалото докато контролната група маймуни, на които не е показвано, не са успели.

Когато тестовите маймуни се поглеждали в огледалото и евентуално виждали знака на лицето си, те докосвали главата си с ръка, а в последствие помирисвали своите пръсти, за да проучат въпросното отбелязване. Нещата не свършват тук обаче. Маймуните са използвали огледалото, за да изучават различни свои части от тялото, които по принцип не виждат добре.

Това може да е много добра новина за хората, които страдат от неврологични състояние, която блокират възможността за разпознаване на образа си в огледалото. Най-вероятно, забравената възможност в следствие на болест или травма ще може да бъде възвърната посредством някакъв сорт тренировки.

Все пак не трябва да се бърза със заключенията. Тестовете ще продължат.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *