• градове

Топ 10 на най-красивите градове

Сидни

СидниВ началото на 20 век, Сидни е бил не голям крайбрежен град, който не правил впечатление с нищо друго, освен със живописното положение на дълбоко врязания в сушата залив. Днес, този забележителен мегаполис се явява един от най-красивите в цял свят. Градът съчетава американска архитектура и чувството за свобода и простор, европейска атмосфера и изисканост, както и японската подреденост и усещане за съвременност. Същото се отнася и за Харбор Бридж, който се явява като символ на прогреса на австралийския народ. Изключителната красота на града се допълва от прекрасните плажове Бондай и Менли, които се считат за едни от най-красивите в света.

Париж

ПарижПариж е световен център на културата и се намира в началото на 10-цата в качеството си на един от най-красивите и пленителни градове. Достатъчно е да се спомене Айфеловата кула, Триумфалната арка, Лувъра, Елисейския дворец, за да почне човек да си мечтае за ’’ града на любовта’’ . Река Сена монотонно се вие през този световен мегаполис и внушава на минувачите спокойствие и хармония със своя ритмичен ритъм. Едва ли съществува друг град, който да олицетворява Европа с нейната разнообразност, колорит и древна култура. Тук ще намерите един от най-скъпите булеварди в света – Шанз Елизе, на който са разположени многочислени разкошни бутици, ресторанти и хотели.

Ню Йорк

Ню ЙоркТова е град на градовете. Несравним, уникален и винаги на гребена на вълната. Не съществува друг град, който може да се мери с този уникален мегаполис по важност и икономическа мощ. Ню Йорк се явява най-многолюдния град в света. Когато стъпите в този град, неминуемо ще ви връхлети несравнимата му, груба и студена красота. Този град е едновременно естествен и неподправен. Ню Йорк винаги е бил символ на свободата и истинския живот. Със своята впечатляваща архитектура, града пленява, подканвайки случайния турист да ахне от възхищение. Тесните като каньон улици изглеждат още по-тесни, ако се погледнат от могъщите небостъргачи, стърчащи на стотици метри над земята. Статуята на Свободата, Крайслер Билдниг, Бруклинският мост, Сентрал парк и разбира се – Тайм Скуер се явяват като емблеми на този впечатляващ град.

Рим

Рим‘Вечният град’ е столица на удивително красивата страна Италия. Той съчетава в себе си модерното съвремие с приказната древност. Рим е истински исторически паметник под открито небе. Колизеумът преизпълва с възхищение всеки, който се изправи пред него. Испанските стълби действат като магнит за всевъзможни художници и творци от цяла Италия, а фонтана Треви е истинско произведение на изкуството. Най-малката страна в света – Ватикана, се намира именно в идеалния център на Рим. Тук се намира и резиденцията на Римо-Католическата Църква. Този забележителен град е бил столица на Римската империя в продължение на векове и до ден днешен се смята за люлка на цивилизацията.

Ванкувър

ВанкувърВъв Ванкувър витае особен дух на модернизъм и свобода, както в Сидни. Една от прелестите и несравнимо предимство на града е, че тук можете да намерите най-големите и красиви градски паркове в света. Идеално поддържани, а същевременно диви и свежи. Преобладават хвойновите видове дървета. Ванкувър показа на света как може да се живее в хармония с природата, почти всеки ъгъл на този град напомня, че природата е навсякъде около нас. От всяка точка на Ванкувър могат да се видят заснежените върхове на Скалистите планини. До крайбрежието на Тихи океан се намира административната част на града, която е застроена с огромни небостъргачи, чиито стъклени фасади си устройват игра със слънцето всяка сутрин. Ванкувър е съхранил стария дух на Америка и днес, ако се разходим по улиците на града, е вероятно да почувствате същите чувства, които са чувствали и преселниците в Новия свят.

Виена

ВиенаВиена е разделена на две части от многоводната река Дунав. Градът се явява истинско съкровище, разположено в сърцето на Европа със своите красиви паркове, засяти с хиляди цветя, стари сгради, музеи, дворци, фонтани, широки булеварди. Разходката във Виена е едно незабравимо преживяване. Това е града на валса и баловете. Австрийската столица е още по-красива през зимата, особено по време на новогодишните празници, когато безбройни фенери осветяват улиците, покрити с пухкав сняг и всичко се облива в празнична атмосфера.

Барселона

БарселонаБарселона е великолепен град, чиято слава е свързана с архитекта Антонио Гауди. Неговите творения днес могат да се видят разпръснати из целия град. Базиликата Саграда Фамилия е негово величайшо творение. Можете да я видите почти от всяка точка на космополитния град. Паркът Гюел също представлява сам по себе си произведение на парковото изкуство, който има уникалност и неповторимост. Търговската улица Рамбла ще ви даде реална представа за това, колко огромен и модерен е този забележителен средиземноморски град. Сградите в Барселона са в истинска хармония една с друга, всичко е украсено с меки и приветливи цветове.

Рио Де Жанейро

Рио Де ЖанейроРио Де Жанейро винаги е обирал овациите, когато е ставало дума за красота. Градът , който е разположен в залива Гуанабара, е в състояние да  покаже много на своите посетители. Символът на Рио е сатуята на Исус Христос, който покровителствено е разтворил ръце над този романтичен мегаполис. Градът е известен по цял свят със своето живописно и уникално местоположение, но най-вече със самба карнавала, който се провежда всяка година в разгара на лятото. Копакабана и Ипанема са великолепни плажове, които действат като магнит за туристи от всички краища на света. Тук ще намерите най-блестящата страна на този великолепен латиноамерикански град. Ако се качите с лифта на върха на Корковадо ще разберете защо Рио се счита за един от най-красивите градове на планетата.

Лондон

ЛондонБританската столица е очарователна. Лондон успешно съчетава древните сгради като Бъкингамския дворец, Биг Бен, Тауър бридж със съвременните символи на прогреса като Канари Уорф и Яйцето, наречен така, заради своята странна яйцеобразна форма. В Лондон мекия, но доста влажен климат не пречи да се срещнат най-изисканите ресторанти и хотели, приказни паркове, древна архитектура, впечатляващи небостъргачи, развита инфраструктура, удобен и бърз транспорт и възможност да се срещнат куп холивудски знаменитости, ако се разходим по Уест Енд.

Санкт-Петербург

Санкт ПетербургГрадът е разположен на делтата на втората по големина река в Европа – Нева. Петербург е истински архитектурен шедьовър. Архитектурните паметници са изпитали всичко на гърба си – както добри времена на благоденствие, така и кошмарни времена на война и смърт. Днес, Санкт –Петербург е на същото място, на което е бил основан от своя създател Петър Първи и се явява като на-европеизирания град на Русия. Неговата ’’тежка’’ архитектура излъчва власт. Сила, могъщество и богатство – това са първите впечатления, които изпитва човек, за първи път стъпил в града. Бисерът и символ на града безспорно е музея Ермитаж. Тази сграда първоначално е била построена като дворец, но в момента е един от най-крупните и богати музеи в света. Един от най-красивите и големи булеварди в Санкт-Петербург е Невски проспект, който еособено красив през зимата. Пухкавият зимен сняг и сумрака в зимните дни допълва традиционния облик на този необикновен град, като му придава голяма доза приказност и романтичност.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *