• кучета

Топ 10 забранени храни за най-добрия приятел на човека!

забранени храни за кучета

„Забраненият плод е най-искан“, това правило важи с пълна сила, дори когато става въпрос за вашия скъп домашен любимец – кучето. Неговите големи влажни очи са способни да придадат очарование на всяко едно искане. Особено когато става въпрос за храна, която мирише вкусно.

Със сигурност вече сте чували, че има забранени храни за кучета, въпросът е кои  попадат към тази категория. А ето и част от тях:

Алкохолът

Ветеринарните лекари поставят алкохолът в категория „изключително вредни и опасни“ за вашия любимец. Макар на някои хора да им се струва забавно залитането на кучето, нека не забравяме, че алкохолът е вреден, дори за самия човек. Както сладките изделия, така и алкохола, имат високо съдържание на захари, които крехкият кучешки стомах не може да обработи. И в нерядки случаи, след „една чаша бира“ е възможно освен забавното клатушкане на вашия приятел, да му причините и сериозни здравословни проблеми, които да доведат до смърт.

Сладки изделия и дъвки

Сладките изделия, в това число спадат всички захарни продукти, независимо тестени или не, които съдържат ксилитол. Сам по себе си този подсладител не е вреден, ала попаднал в организма, той ще повиши нивата на инсулин в кръвта на любимеца ви. А няколко дни ниски нива на кръвната захар, могат да доведат до чернодробна недостатъчност и смърт.

Шоколад

Както вече споменахме по-горе, сладките изделия с високо съдържание на захари, са изключително вредни за вашия приятел. Шоколадът от своя страна съдържа теобромин, чието съдържание е различно, в зависимост от типа шоколад и нанася различни щети, върху здравето на вашия любимец.

Грозде и стафиди

Макар да звучи странно, определено гроздето (в това число и стафидите), са забранени храни. Това е така, защото дори минимално погълнато количество грозде, би могло да причини бъбречна недостатъчност. Често срещан симптом при това заболяване е системното повръщане.

Напитки с кофеин

Тук влизат всички енергийни напитки (кафета, чай, какaо и др.) Кофеинът е опасен за кучето, тъй като вреди сериозно на нервната система. Количествата попаднал кофеин в тялото на кучето ви, ще му подействат възбуждащо, а учестено дишане и сърцебиене, съпроводени с треперене, водят до смърт.

Тлъсти меса и кости

Противно на любовта на вашия домашен любимец към подобни храни, тази също е от забранените. Мазното месо би могло да причини увреждания на задстомашната жлеза, в нерядко случаи, дори – панкреатит. Попадналите малки кости от риба или други костици могат да се заклещят в червата, което ще доведе до сериозни чревни проблеми, а нерядко се стига до оперативна намеса.

Лук, чесън и люти храни

Позитивите на лютите храни, използвани срещу бълхите са табу. Попадането на някоя от тези „люти“ съставки в организма на кучето, ще доведе до увреждане и разрушаване на червените кръвни клетки на животното.

Цитрусови плодове

Поглъщането на цитрусови плодове от вашия домашен любимец би довело до повръщане, а това от своя страна ще ви докара допълнителни главоболия и проблеми, свързани със заболявания на червата.

Сурови яйца

Честа грешка сред повечето стопани е да дадат на своя любимец сурово яйце. Важно е да знаете, че суровите яйца съдържат ензим на име „авидин“, който намалява усвояването на биотин. Често пъти яйцата водят до сериозни проблеми с козината и кожата.

Човешки добавки и витамини, съдържащи желязо

Макар и полезни за човек, този тип добавки и витамини, биха могли да увредят лигавиците на храносмилателната система на кучето, да предизвикат отравяне на други органи в тялото, както и да засегнат черния дроб и бъбреците.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *