• робот

Следващият нов член на семейството ви може да е…робот!

роботРоботите са на път да ни станат много по-близки, отколкото предполагаме.

Дали вкъщи или на работното място, роботите се очаква да навлязат доста сериозно в ежедневието ни през следващите години. Или поне на това се надяват компаниите производители. Какво точно представляват социалните роботи обаче?

Синтия Брийзъл, ръководител на група по роботика в лабораториите на Мичиганския университет и основател на компанията „Джибо“, твърди че роботите ще придобиват все по хуманизиран вид. „За разлика от повечето домашни роботи като Румба, които изпълняват само скучни домакински задължения, социалните роботи ще бъдат повече приятели, отколкото джаджи“, казва Брийзъл. Тези роботи ще могат да разпознават кога някой е щастлив или тъжен, както и правилно да се ориентират в социални ситуации. „Чувстваш го като един от екипа, той не е просто някаква нова технология, напротив, има истински хуманизиран вид.“- твърди тя.

„Джибо“, планиран да бъде пуснат на пазара още тази година, е замислен като вид личен асистент. Ще можем да разговаряме с него, да му задаваме въпроси и различни задачи. Нещо повече, компанията твърди, че той не дава прости генерални отговори, а отвръща, спрямо наученото за всеки човек в домакинството. Той може да напомня на възрастен роднина да си вземе лекарствата или да направи мила семейна снимка в неочакван момент. От „Джибо“ са си поставили целта роботът им да се превърне в нещо като компютъра, който присъства във всеки дом. За разлика от него обаче, той ще работи много по-интерактивно и естествено.

Социалните роботи не си проправят път само към домовете ни, но и към работните ни места. Те ще имат приложение във всяка сфера от образование до здравеопазване и ще се настанят и в тези работни полета. „Фелоу Робътс“ е компанията, която привнася социалните роботи в търговията. Техният „Ошбот“ е робот, конструиран да работи с клиенти в магазина. Всъщност, той е програмиран да открива търсената стока и да води клиента до нея, говорейки на различни езици и давайки препоръки за стоката, базирани на желанията на клиента.

Един от създателите на „Ошбот“- Марко Маскоро, твърди, че роботите като неговия не са проектирани, за да заменят хората, а за да работят с тях. Колкото повече общува с даден човек, толкова повече нови неща заучава роботът. „Има промяна в идеята за роботиката,- казва Брийзъл- роботите вече не работят за нас, а с нас.“

Какво мислите, готови ли сте да приемете робот в своя дом? Как бихте реагирали, ако в ежедневието си общувате с него? Аз мисля, че идеята е интересна, но не трябва да разчитаме прекалено много на роботите.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *