• Водене на преговори

Седем изпитани начина за водене на преговори

Нашето всекидневие е изпълнено с доста контакти, срещи и събеседване. От време на време положението излиза от контрол. За да можем ловко да излезем от това състояние, трябва да умеем да водим дипломатични преговори, които неоспоримо ще ни доведат до успешни сделки. Ако съумеете да постигнете съгласие, ползата и за вас и за вашия опонент ще е голяма.

1. Опитайте се по всякакъв начин да защитите, както вашите собствени интереси, така и тези на вашия противник. Имате мнение, защитете го. Нека преговорите, които водите, да не се превръщат в бойно поле. Защото няма да победите, но може да загубите заради вашата неуравновесеност. В един момент ще разберете, че водите един безкраен спор, който само ще ви изтощи и изнерви. Бъдете наясно с целите си, както и какво е намерението на страната срещу вас. Разговаряйте уверено и позитивно и няма да съжалявате.

2. Когато вашият опонент говори, не го прекъсвайте. Ако искате да имате успех в един диспут, научете се да изслушвате. Представете си двама разговарящи, как говорят в един глас. Никой не слуша другия и всеки се омайва от собствения си глас. И в крайна сметка никой от спорещите няма да разбере каква е целта на дискусията. Много важна е положителната нагласа при водене на словесна война. В никакъв случай не разчитайте на грубост и критичност. Проявявайте хладнокръвие в тежки моменти и не си изпускайте нервите. Усмихвайте се, дори и да ви се плаче. Защото една усмивка, може да стопи леденото сърце на вашия събеседник.

3. Дори и загубите битката, все още не сте загубил войната. Положете грижи да извлечете полза от своите загуби. Но, за да не губите, опитайте се да изложите максимално точно тезата си и по възможност предразположете събеседника си да ви сподели информация, която ще бъде от ваша полза при воденето на следващите преговори.

4. Няма смисъл да се отказвате от своите виждания, само и само да спечелите. Най- добрия начин е да направите така, че вашите твърдения да се прокарат по един не настойчив начин.

5. Постарайте се да изучите техниката на успешните преговори и със сигурност ще имате много и успешни покупко-продажби.

6. Ако сте добър оратор, убедете партньора си, че мечтаете за подобна сделка от години и тя ще даде нова позитивна насока на вашия живот. Бъдете многословен, като използвайте своите ораторски качества, за да подсилите своите аргументи.

7. Внимавайте какви изрази използвате. Не се доверявайте на заповедническия тон, с който се свикнали. Не използвайте „трябва”, а „искам”. Ако трябва да кажете своето негативно мнение, добавете и малко позитивно настроение. Не се опитвайте да влизате в конфликти. Постарайте се да убедите събеседника си в своята правота. Ако убедите първо себе си, много по-лесно ще можете да го направите със страната срещу вас.

Ако спазите тези правила, винаги победата ще е ваша и не на последно място, ще оставите у вашия опонент усещането, че именно той е победител. Правете компромиси и ще имате жадуваната сделка, която от своя страна ще допринесе за успешен бизнес и финансов просперитет

Сподели статията

За Автора: azdesi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *