• Самоуправляеми куршуми

САЩ показа самоуправляеми куршуми!

Самоуправляеми куршумиСъс сигурност това, което ще ви разкажем, е голям напредък в областта на военната наука, но в същото време е доста ужасяващо. Департаментът за защита на САЩ е направил ново проучване, което е доста страшно. По-страшно е дори и от роботизираните животни, които те изобретиха. Стана ясно, че са постигнали сериозен прогрес в изработката на самоуправляеми муниции.

Зад проекта стоят EXACTO и DARPA, които са с доста сериозен капацитет. В публикувано видео в интернет, те показаха техните „умни“ куршуми в действие. Те успешно сменят посоката си на движение, за да уцелят движеща се мишена без проблем. Смята се, че куршумите работят с две малки пластинки от страните си, които служат за смяна на курса. За да се следи целта се използва лазерна технология. Разбира се, няма много информация за точния начин на работа на куршума, което е разбираемо, имайки предвид че всички останали големи държави ще пожелаят въпросната иновативна технология.

Патроните работят много добре в утежняващи ситуацията условия. Лошото време, вятърът, много динамични цели! Тези неща влияят ужасно много върху точността на войниците. В повечето случаи дори и тренирани снайперисти не могат да уцелят в по-сериозни метеорологични условия. Този куршум обаче е толкова добър, че може да направи точен стрелец и човек, който не е хващал професионално оръжие. Умните куршуми освен че са по-точни, покриват и по-голям обсег. С тях може да се стреля на по-дълго разстояние.

Най-интересното е, че механизмът е вграден в най-прост и малък куршум. Управлението е перфектно, размерът не е променен. Малокалибрените патрони са най-приложими. Представете си какво ще стане с технологията, ако бъде приложена при по-големи снаряди и по-големи калибри. Разрушителната мощ ще е факт. Тогава всяко едно оръжие на американската армия ще може да стреля от снайперистко разстояние с екстремно добра точност.

Постоянно излизат материали в интернет, които твърдят, че въоръжението на САЩ е много по-остаряло и неефективно от това на Русия. Няма как да потвърдим или отречем това с точност, но определено и Щатите имат постижения в тази област.

Много интересно е дали руснаците, а защо не Китай и Северна Корея, могат да отговорят с подобна технология. Всички по-големи страни се състезават в това отношение. По различни пазари, научни конференции или просто така, се показват всякакви технологии, които могат да отведат войната на едно по-високо и опасно ниво.

Друг е въпросът, защо те имат нужда от подобно нещо. В един цивилизован свят войната би трябвало да се избягва, а не да просперира. Да се надяваме, че тези изобретения ще си останат просто мярка за по-добра сигурност, а не оръжие, което да отнема животи и нечия свобода.

Демонстрацията може да бъде видяна в ето това видео:

https://youtu.be/YoOaJclkSZg

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *