• 3d принтер

Първото хапче, създадено чрез 3D принтер е факт!

3d хапчеАмериканското бюро по храните и лекарствата (FDA- Food and Drug Administration), регистрира първото по рода си лекарство, носещо името Spritam. Това лекарство, „произведено“ на 3D принтeр, е предназначено за лечение на епилептични припадъци.

Това не е първият случай, при който е използван триизмерен печат в здравеопазването. До момента той намирал приложение, предимно за импланти, винтове, дори за изготвяне на изкуствена човешка челюст. За първи път в историята на 3D принтирането обаче, било създадено лекарство.

Според неговите създатели, предимството на това постижение е, че ще спомогне за решаване на проблемът с недостига на лекарства. Друго предимство са и неговите съставки и форма, които при попадане в човешкия организъм, се абсорбират напълно и бързо от него, като му осигуряват необходимите вещества. Като това разбира се, се дължи на една от активните съставки на хапчето – леветирацетам – която често се използва при лечение на някои видове епилепсия при деца и възрастни.

Бъдещето на 3D принтерите според учените, ще бъде най-вече в областта на здравеопазването, като с това си постижение, те го доказаха за пореден път.

3D принтерите, работят с различни материали (най-вече пластмаса).  Преди година в Китай, с помощта на 3D принтери, били построени 10 къщи за 1 ден. Тогава строителят признал, че материалите били създадени именно от 4 подобни принтери.  Построените къщички били с 10 м широчина и 6,6 м височина, като за целта от смес от цимент и строителни отпадъци били „отпечатани“ отделните елементи на всяка къща, които впоследствие били закрепени помежду си с помощта на стоманена арматура.

Припомняме, че по-рано с помощта на 3D принтер, китайска компания създаде и лека кола. Автомобилният производител „Саня Сихай“, създаде принтиран автомобил, именуван „Шуя“. За целта е използван композитен материал, който е със сравнително ниска плътност, което допринася за ниското тегло, а от там и за пестене на енергия. Задвижването е посредством електродвигател. Возилото е двуместно, а максималната му скорост достига 40 км/ч.

Учени смятат тази революционна стъпка в технологията за важна част от бъдещето на човечеството, като се предвижда един ден, освен хапчета и различни части, подходящи за построяването на къщи и автомобили, да бъдат създадени и човешки органи. По този начин се очаква подмяната на органи в човешкия организъм, вече да не е такъв голям проблем за медицината, поради липса на донор.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *