• Климатични промени

Промените в климата ще заличат 17% от живота на Земята!

Промените в климата

Климатичните промени вече са факт

Промените в климатът са едно от най-големите предизвикателства, които стоят пред човечеството в днешно време. Природата е изправена пред големи трудности, но ние не се опитваме достатъчно и да й помогнем. За да спасим животът на Планетата и цялата екосистема, трябва да помогнем на животните, растенията и хората да се адаптират.

Наскоро Марк Ърбън публикува проучване по въпроса, с това колко живи същества ще изчезнат от лицето на Земята. Професорът от Университета в Кънектикът смята, че близо 17% или 1 на всеки 6 видове по земята ще изчезне до 2100 година.

Този пагубен ефект ще се разпръсне върху всички групи живи същества и екосистеми. Най-лошо обаче ще е в Южна Америка, Нова Зеландия и Австралия. Последната страна може да загуби цели 14 процента от всички живи видове на територията си.

На места е факт, че този процес на деградация е започнал. Тропическите местности са най-големите жертви на човешката дейност. Въпросната разривна дейност на човека трябва да се промени. Ако не можем да спрем промените в климата, то поне трябва да ги забавим и да ги направим по-плавни. По този начин всичко, което живее на нашата планета ще може да се адаптира към промените.

Може би ще кажете, че това всички си го знаем. Тук едва ли ще прочетете нещо ново, непознато, или което не е казвано на друго място. Идеята на тази статия е един призив към всички. Трябва да направим нещо, за да продължи животът на Земята още дълги години и за много поколения.

Трябва да приемем, че различните промени в климатът на Планетата са от различно естество. Всеки един фактор има различно решение. По-леките промени можем да елиминираме, а ефектът от по-мащабните проблеми можем да минимизираме. Една промяна в метеорологичните условия се усеща от всички – не само от животните, растенията или хората. Лека-полека проблемите ще се задълбочават и животът за много живи същества ще е много тежък. В един момент обаче и той ще изчезне.

Ако еволюцията ни е научила на нещо, то е че всяко едно живо същество се променя във времето и се учи да се справя с неволите. Лошото обаче е, че начинът ни на живот е предизвикал промените да се случват много по-бързо, от колкото еволюцията може да ни промени.

Човечеството се развива прекалено бързо и използва всичките си ресурси и технологични успехи, за да изстиска и последната капка благо от природата. Глобалното затопляне, вредните емисии, изсичането на дърветата, всичко това е в следствие на човечеството. Ако самите ние се осъзнаем, ще можем да накараме хората на по-високо ниво да забавят темпото. Тогава всичко ще се нареди от само себе си.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *