• Кръвно налягане

Проблем с кръвното налягане? Вижте тук!

хипертония

Слънчева светлина против хипертония

Хипертонията е сериозен проблем, с който много хора се опитват да се преборят по най-различни методи, като сега британски учени са открили нов начин за лекуване на високото кръвно налягане.

Според преподавателят по експериментална медицина – Мартин Фийлиш, едно от най-леснодостъпните методи за лечение с високото кръвно налягане е слънчевата светлина. Фийлиш работи към университета в английския Саутхемптън, като е направил проучване, в което са участвали 24 доброволци.

12 от тях са били излагани на две 2-минутни сесии с облъчване с ултравиолетова светлина, а другите 12 са били третирани само с топлината на лампите, без да се включват ултравиолетовите светлини. Оказва се, че при вторият метод няма никаква промяна в поведението на доброволците, докато при първият, хората са почуствали облекчение, а и резултатите показват, че умереното облъчване с ултравиолетова светлина (каквато е и слънчевата) води до понижаване на кръвното налягане.

Неотдавна, група учени установиха, че хипертонията се влияе и от климатичните условия, като тук основна роля отново играе Слънцето. Смята се, че в страните, които са далеч от Екватора и съответно слънцестоенето е много по-кратко, страдат по-често от високо кръвно налягане.

Важно е да се отбележи, че според последните изследвания става ясно, че слънчевата светлина може да промени нивото на азотния оксид (NO) в кожата, като понижава пулса, разширява кръвоносните съдове и съответно намалява кръвното налягане.

Доктор Мартин Фийлиш обаче припомня, че честото излагане на слънце може да доведе до рак на кожата, но пък липсата на слънчева светлина може да доведе до хипертония. В общи линии е много важно да се намери подходящият баланс, като със сигурност учените ще работят в тази насока, за да извлекат максимума от това полезно и напълно безплатно лечение със слънчева светлина.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *