• Каране на колело

Полезни съвети при карането на колело

Каране на колелоИма много предимства на това да се возиш с колелото насам-натам. Определено обаче отнема време да се свикне с градската джунгла, ако започнем да караме колело до работа, до университета – като цяло да се придвижваме с него. Ето няколко умни неща, които може да използвате във ваша полза.

1. Бъдете внимателни през нощта! Ако планирате да пътувате през тъмните часове на денонощието, задължително съобщете на близките и приятелите си. Добре е да оборудвате колелото си със светлотразители и фар, за да няма проблеми. Много е важно да направите, така че всички на пътя да ви виждат. Отразителните жилетки са много добър начин за това. Има и различни лентички и значки, които може да сложите на дрехите си, на раницата и т.н.

2. Завържете крачолите на панталона си! Много голяма неприятност е да се качиш на колелото и зъбците да закачват крачолите ти. Има малки коланчета, специално предназначени за целта да задържат крачолите ви по време на каране. Те не са скъпи, удобни са и определено няма да нарушат външния ви вид. Когато пристигнете на място, просто ги сваляте с няколко движения и сте готови. Това е начинът панталоните да не се късат и омасляват.

3. Поддържайте колелото си добре! Колелото ви трябва да е в изправност, ако ще го карате редовно. Едно е да караш байка си 2 пъти в годината, друго е всеки ден. Определено си се натрупват километри. Поддръжката не е трудна. Регулиране на скорости, проверка на спирачките, смазване на някои части. Определено може да се справите и сами с това, а във всеки един веломагазин ще ви направят тази услуга много евтино и бързо. Нищо не ви коства!

Ако се наложи да правите подмяна на някоя част, то инвестирайте в хубава такава. Същото важи и при покупката на колело. От него ще спестите адски много пари и е добре да си купите нещо качествено. Ще минавате километри ежедневно и искате да сте на ниво. Хубавият обтегач и качествените спирачки са задължителни!

4. Хидратирайте се! Когато караш колело всеки ден и се придвижваш навсякъде с него, тялото изразходва много флуиди. Пийте достатъчно вода, за да сте свежи и да се чувствате добре по време на каране. Това е единственият начин. Старайте се да карате с равномерно темпо, за да не се потите, ако ще ходите на работа или на друго място, което изисква приличен вид. В свободното си време правете по-дълги и интензивни карания, за да станете по-издръжливи и за да се поддържате във форма.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *