• Позитивно мислене

Позитивното мислене е вредно?

Навсякъде чуваме, четем или гледаме за това, как позитивното мислене е изключително важно ако искаме да бъдем успехи. Трябва да мислим за най-доброто, да игнорираме лошите неща и да гледаме смело напред, където ни очаква само розово бъдеще. Дали обаче това наистина е така или всички гурута и психолози просто се опитват да ни зомбират и заблудят?

Може би звучи странно, а може би не, но учените са на мнение, че позитивното мислене не е много полезно или поне крайно позитивното мислене. Това се дължи на факта, че колкото по-позитивно мислите, толкова по-малко обръщате внимание на реалният живот и в случай на неуспех, няма да имате резервен план, тъй като сте мислили, че всичко ще мине по мед и масло. Животът обаче ни поднася редица изненади, така че може би твърдението на учените има логика, а и Адам Алтер е на същото мнение.

Алтер е провел експеримент, в който е направил допитване до 83 германски студента. Той е попитал студентите как виждат бъдещето си, какво ги очаквах според тях и след това е записал очакванията на всички 83 студенти. Само след 2 години, Адам Алтер е намерил същите студенти, като ги е попитал как се е развил живота им и дали са реализирали целите си.

Позитивно мислене

Полезно ли е позитивното мислене?

Изненадващо е, че тези които са мислили позитивно са останали много разочаровани от реалността, докато тези не са крояли светли планове и розово бъдеще, са успели да се развият много по-добре. Същото важи и за хората, които си мислят, че ще намерят любовта на живота си и че ще заживеят щастливо. Според проучванията, тези хора най-често остават самотници и не могат да сбъднат мечтите си.

Разбира се, тези проучвания не трябва да се отразяват на вашето виждане към живота и не означават, че не трябва да мислите позитивно. Препоръчително е обаче винаги да имате план Б, тъй като винаги нещо може да се обърка и колкото и позитивни да бъдете, винаги ще се сблъскате със суровата действителност.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *