• органични храни

Органичните храни по-безопасни и хранителни ли са?

органични храниОткрийте истинската разлика между органичните и традиционно отгледаните храни, когато стане въпрос за хранителни свойства и цена. Преди време тези храни се намираха само в специализираните магазини, но днес са в почти всеки супермаркет, карайки ни да си зададем въпроса- каква е разликата?

Представете си, че в едната си ръка държите нормално отгледана ябълка, а в другата- органична. И двете са лъскави и червени. И двете ни снабдяват с витамини и фибри и са без мазнини и холестерол. Коя да купите тогава? Нека си спестим дилемата и първо да се запознаем с фактите.

Думата „органичен“ се отнася до начина, по който фермерите отглеждат и обработват посевите, като плодовете и зеленчуците, пшеничените култури, млечните продукти и месото. Органичното фермерство набляга на естествените процеси в почвата, без използването на торове и пестициди. Практика в тези ферми е използването на естествен тор и периодичната смята на културите в една почва, за да се подпомогне обновяването й.

Как да разберем какво точно купуваме? Погледнете етикета! Щатското управление на стопанските култури изисква от всички производители и доставчици на органична храна да спазват строги изисквания. На всеки етикет трябва да има отпечатан сертификат за качество. Дребните фермери, които печелят по-малко от 5 хиляди долара годишно, не са задължени да притежават такъв сертификат, но те също минават през стриктни проверки. Продуктите, които са оценени с над 95 процента органичност носят специален печат, а за плодовете , зеленчуците и яйцата той е задължителен. Върху многосъставните продукти, като овесените закуски, има задължителен списък със съставките. Стоки със 70 процента органични съставки пък носят етикет „произведено с органични съставки“.

„Органичен“ и „натурален“ едно и също нещо ли са тогава? Не, двата термина в никакъв случай не могат да бъдат взаимно заменими. Възможно е да видим „натурален“ на етикетите в друг контекст, като „изцяло натурален“ или „без хормони“, например. Тези описания би трябвало да са верни, но никога не ги бъркайте с термина „органичен“. Само храни, произведени и обработени спрямо USDA органичните стандарти могат да имат такъв етикет.

Какво ще купим и поставим в устата си е личен избор на всеки потребител. За да пазаруваме разумно обаче е изключително важно да познаваме храните и съставките им. Що се отнася до цената, органичните храни може да са по-скъпи, но пък са и по-здравословни. Затова, нека си спомним сентенцията, че понякога по-евтиното излиза по-скъпо, а едва ли бихме искали организмът ни да плаща цената, било то и след години.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *