• електронна цигара

Опасни ли са електронните цигари?

електронни цигариВ последните няколко години, електронните цигари стават все по-популярни сред младите хора. Дори тийнейджърите започват да се интересуват от тях и да ги употребяват. Причините за това са, че били безвредни, можело да си вземеш течност без никотин и така нататък. Ново проучване показва обаче, че тези факти са безпочвени.

Ако някой ви казва, че електронните цигари са добре за вашите бели дробове и, че не вредят, то той най-вероятно ви лъже. На първо място, никотинът вреди на тялото, под каквато и да е форма – тютюн, електронна цигара. Няма значение. Оказва се обаче и, че дори изпаренията от електронни цигари без никотин могат да доведат до сериозни проблеми със здравето.

В Щатите употребата на електронни цигари в основните и средните училища се е утроила между 2013 и 2014 година. Информацията е от Щатската Администрация по Храните и Лекарствата, както и от Центровете за Контрол и Превенция на болестите. Става на въпрос за 2 милиона ученици в средното училище и близо половин милион ученици от основните училища в Америка.

Тези данни са достатъчни, за да подемем темата. Реалността не е такава каквато младите я виждат. Цигареният дим предизвиква разграждането на ендотелните клетки. Те са отговорни за изграждането на лигавицата на белите дробове. Проблемът може да доведе до травми в белите дробове, дори възпаление. Никотинът е само един от стотиците компоненти в цигарения пушек и учените все още се опитват да разберат кои съставки карат дробовете да се повреждат.

Учени от Университета на Индиана решили да направят експеримент, в който да проверят дали никотинът сам по себе си може да промени структурната матрица, която поддържа формата и функцията на белите дробове.

Тестовете включват излагането на мишки, както и клетки от мишки и хора на екстракт от цигарен дим и два вида течност за електронни цигари – едната с никотин, другата без. Резултатите показват, че количеството вреди зависи от количеството никотин. И никотинът от цигарите и този от течността за електронните цигари увреждат дробовете. Оказва се обаче, че има и съставки в свободната от никотин течност за цигари, които вредят на дробовете.

Резултатите от изследването все пак са само първата крачка в тази посока. Учените са убедени, че трябва да се вложи нужният ресурс за разнищването на този случай. Все повече млади използват електронните цигари като заместител на тютюневите изделия. Това обаче може да окаже не по-малко зло. Предстои да се направят и изследвания на ефекта на тези продукти в дългосрочен план.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *