• Крушка

Няколко трика, с които да намалите сметката си за ток!

икономия на ток

Пестенето на ток не е толкова трудна задача

Когато сметките за ток нарастват, главната ни цел е да пестим парите, които сме изкарали толкова трудно през месеца. Никой не иска да си дава парите на ЕРП-та. Ето няколко лесни стъпки, които ще ни помогнат да смалим сметката за ток.

Автоматизирайте системите за отопление, вентилация и климатиците.

Над една трета от употребата на ток е свързана именно с тези три неща, които споменахме. Ако те стоят включени денонощно, това определено увеличава сметката драстично. Използвайте термостат, с който да зададете приятна температура, която да се поддържа или пък таймер, който да спира системите, когато не сте вкъщи – бъдете ефективни.

Вдигнете температурата на хладилника

Повечето хладилници ни позволяват да избираме температура на работа, която да е толкова ниска, че да е до ръба на замръзването. Фризерите пък ни позволяват да замразяваме до неестествени температури. Не само, че това не е нужно, но и ще Ви струва немалко пари. 3-4 градуса е една нормална температура за хладилника. Фризерите често се пускат на температури близо до -20 градуса. -13 или -14 градуса са добре.

Изолация!

Изолацията на дома ви е най-добрият от пасивните начини за намаляване на цената на топлината, съответно на охлаждането. Изолацията държи вътрешния въздух вътре, а външния въздух отвън. Тя намалява възможността температурата в дома Ви, да бъде променена от външни условия. Освен това работата на системите за отопление и охлаждане е доста по-лека.

Използвайте разклонители против токов удар.

Това е препоръка на всеки един специалист и на всеки един работещ в разпределителните дружества, за да няма аварии. Тези уреди могат да се използват и за целите на упражнението. Смята се, че повечето уреди като зарядни устройства, телевизори и прочие, продължават да консумират енергия и когато не са в активна употреба. За да спрете това явление просто трябва да щракнете ключето на разклонителя когато не сте в стаята, за да спре подаването на електричество от разклонителя към консуматорите.

Сменете крушките.

Светлината може да е голям консуматор на енергия. Това е продиктувано от факта, че използваме старите крушки, които са наистина неефективни. Те похабяват около 90 процента от енергията, която използват. Модерните флуоресцентни и LED лампи са много по-ефективни и трайни, без да са неизмеримо скъпи.

Възползвайте се от цените на нощната енергия.

През нощта цените на тока спадат наполовина. Използвайте това време на денонощието, за да перете, за да пуснете миялната си машина и прочие. Ако използвате бойлер, за да затопляте вода за къпане и домакински нужди, то най-добре е да го пускате през нощта.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *