• Големия призматичен извор, национален парк Йелоустоун, САЩ

Няколко места, които задължително трябва да посетите

Както вече знаете, по света има много чудати и интересни места, които са сред най-посещаваните туристически дестинации, но пък ние ще ви предложим няколко такива, които изобщо не са популярни, но пък са много красиви и със сигурност ще оставят траен спомен в съзнанието ви.

1. Проток Дрейк, Антарктида. Това място би отблъснало много хора, заради минусовите температури и милионите тонове лед, но този проток е най-големият в света, като свързва Атлантическият с Тихия океан. Самият проток носи името на най-великият мореплавател след Магелан – сър Франсис Дрейк. За проток Дрейк се предполага, че е бил затворен или не е съществувал до преди 41 млн. години.

2. Ледените пещери във Вахтнайокутъл, Исландия. Тук отново се пренасяме на едно доста студено място, което освен всичко останало се намира и под земята. Тази пещера се крие под най-големият ледник и е издълбана от разтапящият се лед. Интересното е, че Вахтнайокутъл заема около 8% от територията на Исландия и под ледника се намират 7 активни вулкана. Все пак не е много препоръчително да ходите във Вахтнайокутъл, особено през лятото, тъй като тогава ледът се топи и пещерите се променят много.

3. Големия призматичен извор, национален парк Йелоустоун, САЩ. Този странен извор всъщност е 3-ия по големина в световен мащаб, а когато става въпрос за Америка, то той е най-големият. Изворът бълва 2 100 литра гореща вода на минута, което е впечатляващо количество, а и водата е минерална. Интересните цветове на водата се образуват от стотици микроби, които са способни да излъчват различни цветове и да озаряват водата.

4. Бора Бора е малко по-известно място, намиращо се на Дружествените острови, които са част от Френска Полинезия. Самият остров е разположен около загаснал вулкан и се простира само на 29.3 квадратни километра. Размерите на Бора Бора обаче не трябва да ви разколебават, тъй като това място предлага една уникално красива природа, която ще помните цял живот.

5. Светещите пещери Вайтимо, Северен остров, Нова Зеландия. Тези пещери са много интересни и атрактивни, като може би се питате от какво се осветяват. Е, тези малки, но ярки светлинки се получават от рядък вид червеи, познати като arachnocampa luminosa. Пещерите Вайтимо са открити официално през 1887-а година, когато британския топограф Фред Мейс ги е проучил обстойно, разбира се не без помощта на маорският вожд Тане Тинорау.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *