• защо

Неща, които правим, без да знаем защо

Със сигурност ви се е случвало да правите неща, за които в последствие да се чудите защо сте ги правили, но истината е, че за това си има логично обяснение, стига да знаете къде да го търсите. Тук ще ви обясним някои странни човешки действия, които правим доста често, но не знаем защо.

1. Плачене: Колко странно, че когато сме тъжни от очите ни започва да блика вода! От всички животни, ние сме единствените, които плачат емоционално.

Сълзите не само служат като средство за предаване на емоции, но учените смятат също, че в тях има лоши хормони и други протеини, които тялото произвежда, когато е подложено на стрес. Наплачи се, за да ти мине, както се казва.

2. Хълцане: Хълцането представлява неволни спазми на диафрагмата, мускулната мембрана в гърдите ви, която ви помага при дишането. Започваме да хълцаме, когато тази мембрана се раздразни, обикновено поради наличието на твърде много храна в стомаха… или пък твърде малко.

Странно обаче, хълцането е колкото досадно, толкова и безполезно – то няма никаква очевидна цел. Според една теория, то вероятно е остатък от примитивен гълтателен рефлекс.

3. Изчервяване: Оказва се, че зачервените бузи са универсален човешки отговор на социалното внимание. Всеки го прави. Повечето хора се изчервяват, когато се запознават с някой, получават комплимент или изпитват силна емоция в социална ситуация.

Механизмът на изчервяването е прост: Вените в лицето се разширяват и повече кръв навлиза в бузите ви, от което те порозовяват. Учените обаче не са наясно защо това се случва и каква функция изпълнява.

4. Целуване: Като се замислите, изглежда странно, че обменянето на слюнка се счита за романтично. Оказва се обаче, че е биологически инстинкт.

Целуването позволява на хората да използват обонянието и вкуса си, за да оценят потенциалния партньор. Дъхът и слюнката излъчват важни химични сигнали за това дали човек е болен или здрав, а при жените – също и дали са в овулация.

Още повече, по кожата около носа и устата има масла, съдържащи феромони, които предават важна информация за биологическото състояние на човека. Когато двама души усетят феромоните си по време на целувка, те подсъзнателно се привличат или отблъскват.

Освен това, учените смятат, че целувката има и психологически ефект, който ни сближава. Тази теория се подкрепя от прилива на окситоцин, хормона на любовта и емоционалното обвързване, в мозъка по време на целувка.

Сатира

Всичко си има логично обяснение

5. Смях: Чувате края на вица и ви обзема особено чувство: изпитвате неконтролируемото желание да издавате спастични звуци. Смехът е странно нещо. Защо се смеем?

Психолозите смятат, че той е поведенчески отговор, който служи като сигнал към другите, предаващ позитивни емоции, намаляващ стреса и допринасящ за сплотяването на групата. По същите тези причини се смеят шимпанзетата и орангутаните.

Всъщност, има теория, че смехът е еволюирал от грухтенето. Когато нашите древни предшественици се боричкали, те грухтели и това постепенно се е превърнало в смях.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *