На автостоп

Предвижването по планетата сега е значително по-лесно, отколкото в миналото, но главните разлики не са в транспорта. Времената на географските открития са вече минало. На съвременните карти са нанесени реки и острови, благодарение на спътници и GPS устройства, с чиято помощ съвременната наука е в състояние да измери и най-малките неравности на земната повърхност, а в Интернет може да се намери подробна информация за всяка точка на света. Романтичните пътешествия, изпълнени с рискове и открития изглежда вече са загубени в миналото завинаги.

Съвременните пътешествия са се обособили в две основни форми:
– Активен туризъм сред природата
– Екскурзии в интересни държави и градове

Светът става все по-глобален. Древните крепости, монументи и развалини, открити от археолози и пътешественици преди столетия, сега са туристически дестинации с изградена инфраструктура от развлекателни атракции.
Пътешественикът на автостоп се отличава от класическия турист. Като правило, той не ползва услугите на хотели, къмпинги, самолети и туроператори и не търси регулярен транспорт. Обикновено, пътешествията на автостоп за с наземен транспорт, а използваните транспортни средства са от всякакъв калибър – от превозни средства с животински впряг до огромни камиони, превозващи товари на големи разстояния. Разбира се, стига да имат собствениците място и желание да ви приютят!

Пътуванията на автостоп са значително по-евтини от тъй-наречените ’’организирани туристически пътешествия‘‘, но за любителите на автостопа парите не са от първостепенно значение. Просто времето и парите са взаимно заменими и човек, страдащ от липса на време, харчи повече пари за своето пътешествие, както и обратното.

Въпреки своята романтика, пътуването на автостоп крие и своите рискове. Преди да предприемете първите си стъпки в планирането на своето пътешествие, препоръчително е да се съобразите с някои съвети, относно подобни пътешествия:
– Избягвайте да пътувате през ноща – статистиката показва, че престъпленията, извършвани на пътя през ноща са – значително повече.
– Винаги носете със себе си надежден мобилен телефон.
– Заделете пари за непредвидени ситуации.
– Облечете си удобни дрехи.
– Винаги преценявайте водачите на превозните средства, които ви приютяват.
– Уведомете своите близки за плановете си за пътуването.

И накрая – не забравяйте да вземете със себе си фотоапарат или камера. Определено ще ви потрябват!

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *