• Тиква

Накарайте лицето си да засияе с маска от тиква

маска за лицеЕсенния и зимния сезон са времето, в което бихте могли да се възползвате от полезните качества на тиквата. Тя има в състава си много благотворни за кожата вещества и антиоксиданти, затова се използва често в маски с хидратиращо действие и освежаващи спа терапии. Облекчава раздразнената, опъната кожа, помага в борбата с бръчките. Можете да я използвате в съчетание с масла за омекотяване на загрубели части от тялото.

Сварената тиква съдържа голямо количество витамин С, витамин Е, алфа-каротен, калий, цинк, лутеин и бета-каротен. Освен това има в състава си желязо, мед и фосфор. В 100 гр. от нейните семки се съдържат 46% препоръчителната за човешкия организъм дневна доза магнезий.

При правенето на маска за лице с тиква ценните вещества преминават през порите и се абсорбират бързо и лесно. Ето няколко идеи как да си направите домашна маска за лице с тиква:

Маска с мед и тиква

2 с.л. пюрирана варена тиква
1/2 с.л. натурален пчелен мед
1/2 с.л. прясно пълномаслено мляко
1/4 с.л. канела

Смесете всички продукти до получаване на каша и ги нанесете върху предварително почистено лице. Оставете маската да стои 15-20 минути, докато изсъхне и измийте кожата си. Ако имате суха кожа, бихте могли да замените млякото с течна сметана за готвене.

Маска с тиква и жълтък

2 с.л. пюрирана варена тиква
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

Смесете съставките и нанесете получената каша върху почистени лице и шия (без устните и зоната около очите). Оставете маската да престои около 30 минути и измийте.

Маска с тиква и бадеми

2 с.л. пюрирана варена тиква
10 ситно смлени бадема
1 с.л. пчелен мед
1 с.л. зехтин

Всичко се смесва до получаване на каша и се намазва на почистено лице. Оставя се да подейства около 5 минути и се измива с хладка вода. Бихте могли да замените бадемите с тиквени семки, а зехтина с бадемово или друг вид натурално масло, което е подходящо за вашата кожа.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *