• Суперкомпютър

Може ли да се създаде суперкомпютър от PS3 конзоли?

Суперкомпютър

Какво е нужно, за да се създаде Суперкомпютър

Правителствата вече отделят все по-малко пари за проучвания, заради нестабилната глобална икономика. Учените са принудени да търсят пари от други места, за да продължат работата си. Някои се обръщат към обществото, други използват нискобюджетни ресурси. Доктор Гуарав Канна е типичен пример.

Той направи евтин суперкомпютър от Playstation 3 конзоли. Дори вече го е използвал за няколко свои проекта. Канна е учен, който се занимава с черните дупки. Той работи в Университета на Масачузетц. Започнал е да прави компютъра си през 2007 година.

Проучванията му са концентрирани върху гравитационните вълни, които са произвеждани от движещи се маси като звездите или черните дупки. Най-често става на въпрос за сблъсък между две такива компактни маси.

Въпросните вълни губят силата си правопропорционално на разстоянието от своя източник, което нараства прогресивно. Това ще рече, че когато те достигнат до Земята са много слаби, за да бъдат засечени, или поне до преди някоя друга година. Вместо да се опитва да разработи инструмент, който да улавя тези вълни, Канна разработва суперкомпютър, който да симулира сблъсък на черна дупка.

Супер компютрите са много полезни като инструмент на учените, защото могат да разбиват огромни числа и да правят големи сметки, които са прекалени за единичен процесор. Машини от този тип се справят поне 10 пъти по-добре от обикновените работни компютри. Единственият недостатък е, че са прекалено скъпи. Суперкомпютрите се изработват като се прави връзка между огромен брои процесори, по аналог на стандартните компютри, но в по-голям мащаб. Канна решил да използва игрални конзоли вместо компютри, тъй като били по-евтини. Освен това, потребителите могли да изберат операционна система по свое желание.

Канна се свързал с компанията производител Сони, за да поиска малко помощ. Те дарили четири конзоли, а университетът отпуснал средства за още 8. Ученият купил допълнителни 4 конзоли със свои пари. След това инсталирал Линукс операционна система на всички и ги свързал. Последвала връзка с интернет, която сложила началото на новата мощна машина.

След само две години, създателят на машината показал своя публикуван доклад, в който станало ясно, че изобретението му могло да ускори сметките с почти 10 пъти спрямо нормален десктоп компютър. В същата година той публикувал друг доклад с детайлна информация за гравитационните вълни, които произлизат от черните дупки – всичко това било възможно заради новата му играчка.

Канна бил потърсен от лабораторията за проучвания на Въздушните сили в САЩ. Те искали да използват PS3 конзоли от доста време, за своите полеви проекти. Лабораторията дарила 176 конзоли на Канна, което дало шанс за изграждането на машина, която била мощна колкото 3 хиляди лаптопа. Цената на машината била едва 75 хиляди долара. Кана публикувал още два доклада за черните дупки, а тази година се готви да добави още 220 конзоли.

Кана ще работи и за вграждането на компютърни видео карти, които са по-добри от тези на PS3, но са също евтини като вариант.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *