• Красота

Митове за красота, в които хората вярват!

косата1. При бръснене на космите, те ще стават по-гъсти

В съвремието, обикновено жените предпочитат този метод, тъй като той е ефикасен, бърз и удобен, а най-вече премахва космите безболезнено. Ала особено често се среща и схващането, че космите по тялото и лицето стават по-дебели, след бръснене. Това е поредният разпространен мит и в никакъв случай не отговаря на истината. Привидно изглеждащите дебели косъмчета се получават, след като при бръснене се премахне горната част на косъма, а фоликулът остава в кожата – непокътнат. В тази част обикновено, косъмът е по-плътен и след израстване, създава впечатлението, че е по-гъст от преди.

2. Противозачатъчни в шампоана помагат на косата за по-бърз растеж

Колкото и да ни се иска да е истина, това е поредния мит за красота. В случай, че това беше така, отдавна козметичните компании щяха да са направили съответните разработки за включването им в съставките за по-бърз раsтеж. От друга страна, неуспорим факт е, че някои анти-бебе медикаменти, влияят положително срещу косопад, но това е най-вече заради високото съдържание на хормона естроген в тях. Колкото и да ни се иска, обаче, стриването на прах на подобни хапчета и сипването им в шампоана, едва ли би имало същия резултат, а най-малкото е изключено съставките да се абсорбират през скалпа.

3. Два литра вода на ден, ще направи кожата чиста и хидратирана

Неуспорим факт е, че ако човек набавя необходимото му количество вода на ден (2 литра), ще спомогне на кожата да стане по-хидратирана и еластична. Положителните качества на водата за организма са много и именно затова, тя често се препоръчва и за отслабване. Ала ако си мислите, че като изпивате по 2 литра вода на ден, ще захвърлите вашия хидратиращ крем, то определено грешите. Да, пиенето на вода определено ще направи вашата кожа хидратирана, но от друга страна и кремовете са абсолютно задължителни, тъй като те действат за хидратирането на вашата кожа и отвън.

4. С лазерна епилация ще се отървете от космите завинаги

Това твърдение е не просто фантастично, а направо приказно. Иска ни се да вярваме, но фактите звучат различно. Да, няколко процедури ще подействат върху кожата, като направят косъмчетата по-тънки, но не може и да става дума за това, че те няма да израснат отново. Така, че каквато и реклама да правят салоните за красота, свързани с ефикасното и дълготрайно обезкосмяване, не им вярвайте. За момента не съществува нито една процедура по обезкосмяване в света, която да унищожи завинаги и да ни отърве от досадните косми.

5. Ако мием косата си всеки ден, тя ще стане по-тънка

Статистиката сочи, че косопадът и оплешивяването, нямат нищо общо с миенето на косата. Обикновено най-често срещаната причина за този проблем е използването на неподходящи козметични продукти, които увреждат скалпа. Относно честото миене на косата, все още няма направено проучване, което със сигурност да доказва неговата полза или вреда. От друга страна трябва да знаете, че честото миене на косата с различни препарати, би могло да изсуши кожата на скалпа, от което да създаде други кожни проблеми. Затова ви препоръчваме да не забравяте, че косата и кожата, изискват почти еднакви грижи, за да могат да изглеждат здрави.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *