• Сомалия

Любопитни факти за Сомалия!

Сомалия

Непознатата Сомалия

Сомалия е държава, която не е сред най-атрактивните в света и най-често се свързва с глада и мизерията. Тя е разположена в Източна Африка и е с площ около 638 000 кв. км. По принцип сомалийците са едни от най-хомогенните народи, но бедността е много сериозен проблем и държавата е разпокъсвана от войни и размирици, като всички се борят за власт.

Сомалия всъщност е създадена с обединението на 2 отделни територии – Британска Сомалия и Италианска Сомалия. Британска Сомалия е получила своята независимост през 1960-а година, докато Италианска Сомалия става независима няколко дена по-късно. В Сомалия обаче се намира Република Сомалиленд, която по принцип е независима държава от 1991-а година, но до този момент никой не е признал нейната независимост и тя се счита за наследник на Британска Сомалия.

Тази африканска страна си има собствен официален език, но де факто най-често там можете да чуете суахали и италиански език. По принцип сомалийците са около 20 млн. души, но са разпръснати из целият Африкански континент и е трудно да бъдат разпознати.

Сомалийците по принцип са мюсюлмани, но всъщност голяма част от тях са сунити. Средната продължителност на живота там е изключително ниска – едва 46 години, а образованите сомалийци са едва 35% от населението на страната.

Интересна подробност е, че в миналото Сомалия е била богата държава, прочута с производството на тамян и смирна. Древните египтяни са описвали тази африканска държава като „Страна на Пунт“ и сигурно ще ви изненадаме, ако ви кажем ,че Сомалия не е гола пустиня, а има множество планини, като най-високият връх се намира на 2416 м. надморска височина – връх Шимбирис.

Злочестата история на Сомалия започва през 2004 г, когато страната бе ударена от мощно цунами и почти всички жители загубиха домовете си, а жертвите бяха около 300. Въпреки бедността и мизерията, сомалийците са един от малкото народи, които не познават болестта ХИВ (или в много редки случаи). Това също така е единствената държава в света, която не ползва формата държавно управление. Главният действащ закон в Сомалия се нарича „Xeer“ и е много спорно да се установи как точно действа тази система.

Сомалия

Да, това е Сомалия

Сомалия също така е сред най-развитите африкански страни, когато става въпрос за телекомуникации, като местното население ползва изключителни преференции и разговорите струват по-малко от цент, което е нечувано.

Интересно е, че сомалийците са открили, че комарите пренасят малария още преди останалата част от света да узнае за тази болест. В Сомалия, съществува 1 дума, която е обща за комар и за малария – „kaneeco“. Е, надяваме се, че сте научили нещо ново и полезно.

 

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *