• Делфини

Любовта е като наркотик!

Сигурно сте забелязали, че когато една жена е влюбена, тя изглежда и се чувства много добре, като дори може да се каже, че влюбените дами направо сияят.

Оказва се, че това не е просто случайност, а си има логично научно обяснение, тъй като при влюбването се отделя естроген, който пък се отразява на външната красота.

Американско изследване гласи, че именно естрогенът подобрява способността на клетките към регенерация и способства за изработването на колаген. Благодарение на него кожата става по-еластична, гладка и в по-малка степен е подложена на образуването на бръчки.

Изследването е проведено от Националния институт по здравеопазване на САЩ, съобщава в. „USA Today“. Резултатите от него показват също, че при жените, които поне веднъж седмично правят секс, нивото на естроген в кръвта е значително по-високо, отколкото при останалите. От друга страна пък вече е научно потвърдено, че любовта наистина е наркотик.

Учените установиха наличието на естествени стимуланти, произвеждани в човешкото тела, които ни карат да се влюбим и да се привържем един към друг.

Любовта

Търсите ли любовта?

Разбира се, не всичко е химия. Нещата стават далеч по-сложни, когато се намесят генетичните особености, религията, социалния и културен статус на човека и случайността. От научна гледна точка, първата стъпка в процеса на влюбване е чисто животинското желание за осъществяване на физически контакт с противоположния пол.

Това привличане се определя главно от половите хормони естроген и тестостерон. Ефектите на тези хормони са описани като подобни на тези свързани с приема на опиати като хероина. Това пък автоматично означава, че влюбването може да доведе до пристрастяване и евентуално ако искрата изгасне, то влюбеният или влюбената отново ще започне да търси нова тръпка.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *