• пролетно почистване

Лесни идеи за пролетното почистване у дома

Пролетта е не случайно времето, в което, заедно с обновлението в природата, правим и основно почистване на своя дом. А той, както знаем, е огледало на самите нас. Предлагаме ви няколко лесни трика, с помощта на които ще направите това бързо, ефикасно и с прекрасен резултат!

Как да почистим приборите, които са потъмнели?

Химията е сложна, но и много полезна наука. С нейна помощ потъмнелите прибори ще блеснат отново само за минути. Вземете съд от алуминий и ги поставете в него, след това просто посипете върху тях най-обикновена сода бикарбонат. Налейте вряла вода, просто колкото да ги покриете напълно. Щом петната изчезнат изцяло, извадете ги и ги излъскайте с чиста кърпа от памук.

Нова премяна и за книгите срещу прах

Обичате своите книги и тази пролет желаете да махнете натрупалия се прах по тях? На тавана на своите лавици направете малка „завеска“ от ленен плат. По този начин ще изчиствате много по-лесно своята домашна библиотека, а и редиците с любимите ви книги ще бъдат подравнени визуално. За направата им просто премерете каква е ширината на рафтовете и какво е разстоянието от горния ръб до най-малката книга, след това изрежете парче лен, като прибавите по 2 см. за подгъва от всички страни. Остава само да зашиете и да закрепите новата „премяна за книги“ с тапицерски кабарчета, малки пирончета и велкро.

Декоративните свещи светят като нови

Искате старите стъклени поставки за вашите любими декоративни свещи да светнат на мига? Ще се сдобиете с красива декорация! За целта просто ги поставете във фризера за 3-4 часа. Щом ги извадите, ще се е свил парафинът и така ще се измъкне бързо от стъкления съд. Остава само да отстраните с гореща вода и препарат за съдове остатъците.

Как лесно да преместите своите мебели?

Искате да почистите и под мебелите след зимата, а се боите да не надраскате в бързината пода? Просто навийте на руло две кърпи от хавлия и ги поставете под любимата мебел в двата края. Така лесно ще придърпате без усилия на желаното от вас място.

Как да подсушите стъклените си съдове?

Всички знаем, че е особено трудно да се почисти самата вътрешност на съдовете от стъкло, които са с много тясно гърло, като вази, шишета и гарафи. Оставени на въздух, водата в тях причинява обезцветяване на стъклото и е далеч от желания идеално чист резултат. Но ако просто поставите добре стегната навита на фуния кърпа от хартия, на три-четвърти от височината на целия съд, тя ще попие цялата влага и така ще я изведе навън без да кондензира и замърсява.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *