• Къпини

Къпините – едно забравено лекарство за здраве и хубост

Хората от най-древни времена вярвали, че ако човек мине под арка от къпинов храст в точното време и точния час, ще се изцери по чудодеен начин и от най-коварната болест и омагьосване. Има и друга легенда – кръвта, паднала от титаните при драматичната им битка с гръмовержеца Зевс, била наречена “титанова кръв” и така се родила къпината.

250 са видовете къпинови храсти, има ги в Европа, Америка, Азия, дори в Австралия… Към 50 е броят им пък у нас.

Ако не сте алергични към тях, само от 100 гр. къпини ще си осигурите половината от нужната за деня доза витамин С, ще си набавите още витамините В5 и В9. Плодовете имат и много високо съдържание на магнезий, калий и мед. Освен това тук природата щедро е скрила огромно количество антиоксиданти – най-мощното естествено оръжие срещу стареенето.

Къпините са особено подходящи при вечната женска борба с килограмите – само 43 са калориите в 100 гр. от плода. Те са напълно диетични, съдържат 5.3 гр. фибри, незаменими за доброто храносмилане.

Къпините са с право считани за първенци сред здравословната храна заради високия процент на калций (2,9%) в тях. Те са “природни крале” и по наличие на желязо (3%), което ги прави незаменими в борбата с анемията. Високото ниво на магнезий пък отстъпва първенството единствено на шипката.

Ето защо къпините са почти чародейци за нетрадиционната медицина – помагат доказано при атеросклерозата, сърдечно-съдови болести, мускулни крампи, жлъчно-чернодробни болести, бронхиална астма и рахит, захарен диабет.

Този непокорен горски храст има своето обикнато място и в женската домашна козметика, тъй като притежава прекрасен пилинг ефект и прави кожата сияйна и бляскава. Пасирайте две супени лъжици къпини и прибавете две супени лъжици сметана. Оставете върху лицето за петнадесет минути. Свалете с тампон, напоен в зелен чай и накрая измийте с хладка вода. Така, с помощта на това изключително ценно природно богатство, можем да бъдем не само по-здрави, но и по-красиви, жизнени и млади.

Сподели статията

За Автора: mariak

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *