Креспостта Градище

Малко известна крепостта Градище или Пазителката на прохода се намира на 2 км от град Габрово. Издигната през 4 – 6 век тя е предназначена за охрана на Шипченския проход от варварски нашествия. Има много находки намерени при разкопките – върхове на стрели, оръжия, накити, монети и съдове за хранене.

В близост е едно от най-предпочитаните места за почивка – едноименната местност, където уикендите се изпълват от детски смях и игри. Местността Градище и парка са любимо място за почивка на габровци, чистия и кристален въздух, неповторимата гледка към балкана е предпоставка за приятно прекарване и отмора сред природата. В близкото ханче можете да хапнете пица или обяд, или да поседите и пиете по кафе с приятели. В близката борова гора има обособени кътчета за пикник, а в края започва екопътека известна под името Римски път. Маршрута и е лек за преодоляване, около 20 минути с леко изкачване, редувайки горски път и каменни стъпала.

Излизайки от пътеката се озовавате на хилядолетни скали от които се открива панорамна гледка на целия град. На не повече от двадесетина метра е и градската телевизионна кула, а след нея е и крепостта. Останките са запазени и до днес, като тя е била единствената по рода си крепост от този период и най известни са двете църкви, параклиса и отделенията за войниците.

Тръгвайки си от крепосттта по криволичещ асфалтов път и гъста борова гора можете да посетите зоопарка на града или близкия Планетариум, дома на хумора и сатирата, Етъра или Боженци.

Сподели статията

За Автора: Articlepro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *