• Пари

Кой и защо измисли парите?

В днешно време всички използваме пари, като дори се появиха и виртуални такива, но много малко хора се замислят как са възникнали добре познатите ни хартийки, кой ги е измислил и с каква цел. Е, добре де, целта е ясна, все пак трябва да се разплащаме, но как е възникнала самата идея?

Първоначално древните народи са разменяли разни продукти по между си, като най-атрактивни са били какаовите зърна. Те са били паричната единица на ацтеките, които са търгували с цели чували. Средно в 1 чувал  е имало около 24 000 зърна, но сами разбирате, че това не е много удобно, особено за търговия на големи разстояния и затова, ацтеките са измислили тънки памучни пелерини, които са наричали качтли. Една качтла се е равнявала на около 300 какаови зърна.

Разбира се, древните народи са ползвали като средство за разплащане и миди, раковини, сол, масло, риба, кокосови орехи и въобще всичко, за което се сетите. С течение на времето обаче, хората са осъзнали нуждата от парите и първоначално, африканците започнали да търгуват с метални халки. След тях, от Конго са измислили месинговите пръчки, а малко по-късно се предполага, че финикийците са въвели парите. Това се е случило някъде 1000 години преди новата ерата, което е направо впечатляващо, тъй като още тогава народите са мислили за валутни единици.

Финикийците са били принудени да измислят парите, тъй като тяхната земя е била много сурова и неплодородна, но пък са умеели да търгуват. Техните монети са били примеси от злато и сребро, като разбира се са имали различни размери, които са определяли стойността на монетите. Най-скъпи са били големите златни монети, на които финикийците държат „патента“.

Теорията за финикийците обаче не е потвърдена официално, тъй като долу-горе по същото време, китайците и лидийците също са ползвали метални монети, а малко след тях и гърците въвеждат своите драхми, които са произвеждали от специален материал. Лидийците обаче са първите, които официално са започнали да секат своите монети, така че може би те са първоизточника.

Самото название монета пък идва от римляните, които първо са наричали монета машината, която сече монетите, но после са решили да дадат това име на самата продукция, която е произвеждала машината.

Монети

Едни от първите монети

Книжните пари пък са произлезли от китайците или поне така се смята. Те са започнали да ползват любимите ни хартийки още през 600 г. след новата ера, а за сравнение, европейците са ползвали монети чак до XVI век, което е доста голяма разлика. Е, дали всички тези теории са верни не е много ясно, но пък все пак трябва да се базираме на нещо, така че ще ги приемем за верни.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *