• Домашна стоножка

Кои са най-опасните буболечки?

По света има много смъртоносни твари, като паяци, змии, гущери и други подобни, но в този материал ще разгледаме някой от най-опасните буболечки, които освен че може да ви убият, са и често срещани.

опасни буболечки

Огнена мравка

1. Огнени мравки – тези твари се срещат почти навсякъде и са едни от най-дребните.

В света има около 280 вида мравки, като огнените имат това прозвище, защото ухапването им е като опарване от огън. Ухапване от 1 такава мравка няма да ви навреди, но лошата новина е, че те живеят на колонии и доста често атакуват всички заедно. По принцип смъртните случаи са рядкост, но са факт и хората умират предимно от анафилактичен шок.

Оса

Осите и пчелите също са смъртоносни

2. Оси и пчели – тези насекоми са до някъде полезни, но могат и да бъдат много смъртоносни. Пчели и оси има навсякъде, а доста често се срещат и мутанти, чиито ужилвания предизвикват силни алергични пристъпи и не рядко, хора умират именно от тези гадини. Статистиката сочи, че всяка година почиват 53 човека, ухапани от оси и пчели, като бройката не е голяма, но е факт.

Домашна стоножка

Не подценявайте отровата на стоножката

3. Стоножка – обикновената домашна стоножка не е особено опасна, а дори е по-полезна, отколкото смъртоносна. Тя се храни с други насекоми, като паяци, но когато се чувства застрашена, напада и хора. Смъртни случаи от ухапвания на домашна стоножка, също има регистрирани, като нейната отрова не е толкова силна, но причинява алергия, която води до фатален край.

Муха цеце

Мухата цеце също е опасна

4. Мухата цеце – това е на пръв поглед обикновена муха, с разликата, че има хобот, с който смуче кръв. Мухата цеце не е много опасна, но тя смуче кръв от най-различни животни, с което пренася зараза и може да бъде смъртоносна. Има познати около 34 вида мухи от този вид, като учените ги изследват отблизо, тъй като носят много болести и са опасни за хората.

целуваща буболечка

целуваща буболечка

5. Целуващата буболечка – това е твар, която не бихте искали да срещате. Тя е открита сравнително наскоро, през 19-и век от Чарлз Дарвин. Смята се, че има около 138 вида целуващи буболечки, като те се срещат предимно в САЩ, но и в Африка, Азия и Австралия. Тези буболечки са много опасни, тъй като живеят сред хората и не се страхуват от нищо. Годишно вземат 50 000 жертви, което е доста сериозна бройка. Целуващата буболечка използва паразита Trypanosoma cruzi, който причинява болестта Чагаз, а изхода е фатален.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *