• Кафе

Кога и как да пием кафе?

Кога да пием кафе

Как да пием кафе

Като се замисля, има адски много видове кафе. Всяка една страна може да се похвали със собствени традиции в производството и направата на тази така обичана напитка. Начините да се насладим на приятна чаша кофеиново удоволствие са наистина много. Има ли вероятност обаче да правим нещата по грешния начин, не както трябва. Според науката, определено е така.

Определено много от нас чувстват дълбока, физическа и психическа връзка със сутрешното си кафе, дори религиозна. Оказва се, че има точно определени интервали от време, в които кафето трябва да се консумира, за да върви всичко по план. Въпросните периоди от време се регулират от нашия циркаден ритъм. Той регулира цикълът на спане и будно състояние.

В някои отделни етапи от този циркаден ритъм, тялото ни образува по-големи количества от хормона кортизол. Той поставя тялото и ума ни в състояние на стрес и малко или много ни прави по-концентрирани и енергични, за да се справим с ежедневието. Като цяло не е добра идея да пием кафе, когато нивата на кортизол са високи. Това е така, защото в този момент няма да се почувстваме кой знае колко по-енергични. В дългосрочен план това ще намали ефективността на кафето и в крайна сметка ще останем само с негативите от приетия кофеин.

Кога трябва да пием кафе? По презумпция, нивата на кортизол са винаги високи, малко след като се събудим. Тогава тялото ни е много отпуснато, все пак сме спали цяла нощ. Кортизолът е това, което ни помага да съберем сили и да станем от леглото. От тук може да отсъдим, че не е добра идея да пием кафе веднага след като се събудим. Добре е да изчакаме с първата си чаша кафе, докато производството на кортизол не започне да спада. Най-общо казано, това е около час след като се събудите.

Разбира се, това не е единственият подходящ момент, в който да пиете. Ако ставаме в 8 часа, то трябва да пием кафето си в 9. Малко по-късно, около 3 часа след това отново ще имаме пик в производството на кортизол – между 12 и 1 на обяд. Третият прозорец, в който не трябва да пием кафе е в късния след обед, между 17.30 и 18.30.

Истината е, че не е никак трудно да не пием кафе в упоменатите часове. Просто трябва да си го наложим като навик. Определено знаем и, че не е хубаво да се злоупотребява с кофеиновите напитки. Гореизложената информация е един натурален начин да ограничим консумацията на кофеин, поне в определени часове.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *