• кафе

Кафето и неговата сила

КафетоКафето е една уникална напитка, на която милиони хора се отдават всеки ден. Не случайно това е най-търгуваната стока след петрола и всяка година, хората в световен мащаб консумират над 500 млрд. чаши кафе. За историята на кафето има много предположения, като се смята, че то произхожда от арабските страни и е открито преди много векове. През далечната 1471 г. то стига и до Истанбул, като местните жители са го наричали „kahve”. През 1645 г. и Италия се докосва до този уникален природен дар, а там наименованието е „caffe”. Самата дума кафе пък е призната официално и включена в английския речник през 1598 г.

Ако и Вие сте от хората, които сутрин не могат без чаша топло и ароматно кафе, със сигурност трябва да сте запознати със свойствата на тази напитка. Доказано е, че това е един от най-мощните природни антиоксиданти, като в чаша кафе се съдържат много повече полезни вещества, от който и да е плод или зеленчук.

Освен това, тази чудесна топла напитка ни помага да използваме пълноценно паметта си, като стимулира мозъка и дори до известна степен предотвратява опасността от рак на мозъка. Добре познатото „ирландско кафе”, което се пие с малко уиски или бренди пък е изключително полезно за превантивна мярка срещу инсулт. Ако това не Ви е достатъчно е хубаво да знаете, че кафето не е просто вкусно и ободряващо, но и забавя стареенето. Е, не е ли чудесно, че една вкусна напитка е събрала в зърната си толкова много полезни качества, а освен всичко останало е достъпен продукт, който можем да намерим във всеки магазин.

Смятате, че това е всичко, но ще се изненадате какво можете да направите от филтрите на кафе-машината. Материалът, от който са направени филтрите е специфичен и няма мъхчета, което пък го прави идеален за почистване на прозорци. Просто опитайте и ще останете впечатлени от почистващия ефект. Друго интересно приложение е основната функция да тези филтри, а именно да пречистват. Можете да ги ползвате като цедка за вино или за пържено олио. Ако искате да приготвите вкусен бекон, пържени картофки или пък панирано сирене, но искате да избегнете мазнините, просто поставете готовото ястие върху филтър от кафе-машина и само след няколко минутки, всичката мазнина ще бъде попита. Уникално, нали? Но има и още – филтрите могат да бъдат ползвани за интересна украса или пък за покълване на зърна. Ако искате да си направите разсад, поставете семената в навлажнен филтър, увийте го в найлонова торбичка и Ви остава само да чакате.

Разбира се има и още много подобни и малко луди идеи, но за момента това е достатъчно. Ако все още не сте опитвали уникалният вкус на кафето е време да го направите.

Сподели статията

За Автора: Martin Kolev

Купете си клетка за хамстер и си свиркайте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *