• Къпане

Как трябва да се къпем?

КъпанеКой човек не обича да си взима душ?! Особено за дамите, взимането на душ е нещо като „основно правило“ за деня. От друга страна, това полезно „действие“ е не само с цел да се почувствате като чисто нови, но и да се освежите и да направите деня си по-комфортен.

Тъй като не всички хора знаят кое е правилното миене, ето няколко грешки, които допускат хората, когато си взимат душ:

1. Къпане с прекалено гореща вода

Няма нищо по-прекрасно от горещата вода, тъй като тя ни отпуска и ни кара да се чувстваме добре в кожата си. Ала твърде горещата вода не е полезна, тъй като тя премахва естественото омазняване на кожата, което води до сухота и лющене, екземи и прочее. Допълнително високата температура на водата увеличава кръвообращението, което от своя страна, води до неприятни, червени петна по кожата. Трябва да знаете, че засиленото кръвообращение води до възпалителни процеси на тъканта и сърбеж, а в нерядко случаи и обрив.

2. Дългото къпане

Кой не обича дългото киснене в банята?! Сигурни сме, че почти всеки втори човек предпочита дългите бани и топли душове. Ала предвид тази ни странна „обич“, дали всъщност дългите душове са полезни за кожата ни?! Оказва се обаче, че не са. Според дерматолозите, дългото и продължително пребиваване под душа, би могло да навреди на кожата ни. Според тях, препоръчителното времетраене на един душ е в рамките на 5- 10 минути, тъй като в противен случай, има опасност кожата ни да се дехидратира.

3. Използване на един и същ продукт по цялото тяло

Друга често срещана грешка, е именно използването на един и същ продукт върху цялото тяло. Не правете тази грешка! Не приемайте за случайност производството на различни козметични продукти за отделните части на тялото. Много хора смятат, че сапунът може да се използва, както за тяло, така и за лице. Но това е една основна грешка в къпането. В никакъв случай не бива да използвате сапун върху кожата на ръцете и краката, тъй като тези места не са добре хидратирани и има опасност кожата там да стане суха.

4. Смяната на гъбата

Широко разпространение в нашата баня намират и гъбите за тяло. Ала замисляме ли се колко видове бактерии върлуват върху тях, особено когато знаем, че те пребивават в нашата баня с месеци?! За да предотвратим появата на вредители по нашата гъба за тяло, то трябва да я сменяме всеки месец. Друг добър метод е, ако я заменим с влажна кърпа, тъй като тя е много по-щадяща кожата и по-лесна за поддръжка.

5. Използваме ноктите си, за да втрием шампоана в корените на косата

Този метод за нанасяне на шампоана в корените на косата е изключително неправилен, тъй като бихме могли да надерем скалпа, което предразполага към кожни проблеми. От друга страна трябва да бъдете и особено внимателни към втриването на шампоан в отделни кичури, тъй като бихте могли да причините цъфтежи на вашата коса. Правилният метод за нанасяне е, като използвате мекото на пръстите ви и с кръгови движения нанасяте внимателно продуктът по скалпа ви.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *