• Филм

Как се избира локация за заснемането на филм, видеоклип или реклама?

заснемане

Как се снима филм

Сигурно много от вас се чудят, как сценаристите избират сцени за определен филм, реклама или пък видеоклип. Тук ще ви дадем яснота по този въпрос и за целта трябва да прочетете следващите редове.

След като сценаристът подготви историята на нещото, което ще се заснема, трябва всичко да се обсъди с режисьора. Събират се нужните актьори и единственото, което трябва да се осигури е правилното място за заснемане. Мястото е важно и заснемането на отделни фотографии от ентусиасти и професионалисти. Намирането на правилната локация може да е трудно, особено ако сте на непознато място.

Правилният избор на локация ще добави автентичност на проекта. За да бъде всичко успешно е важно да изберете правилното място за снимки. Търсете нещо, което ще се свърже със сценария и ще донесе чувство за истинност. Аудиторията ви вече знае, че филмът е филм. Няма нужда от постоянно напомняне. Локацията и сценарият трябва да съвпадат като мотиви и идеи.

Второто важно нещо за една филмова локация е достъпността. Последното нещо, което искате е да се уредите с място за снимки, което е на няколко десетки часа от седалището ви. Важно е мястото, на която ще снимате да бъде достъпно лесно, за да не губите ценно време. Ще се учудите колко по-малка е производителността, ако екипът ви е принуден да пътува до снимачната площадка. Трябва да има няколко маршрута, които да водят до мястото, за да се справяте с ремонти на пътя, задръствания и прочие.

Комфортът е много важен. Добрата локация за снимки е не само достъпна за всички, но и предлага възможности за почивка и релакс. Това значи, че трябва да осигурите място, на което хората от екипа да изпият по някое питие след тежкия снимачен ден. Добра идея са масажите, стаите за разпускане с биляр и гледане на спорт. Достъп до компютри и Интернет и прочие.

Важно е да работите с хора, които разбират важността на локацията. Ако те могат да Ви помогнат с това – не отхвърляйте помощта. Освен това, в повечето страни има агенции, които са запознати с най-добрите места за снимки в определените региони. Хората са наясно с ритъма на живот и могат да осигурят много хора, съответно по-малко навалица, в зависимост от нуждите на Вашия фото или видео проект.

Определено заснемането на филм или дори правенето на перфектната снимка е трудно. Няма нужда да се стресирате твърде много, ако някога Ви се наложи да намерите локация за нещо подобно. Ако не пък, то поне вече знаете как стават нещата. Единственото, което трябва да знаете като заключение е, че правилното/неправилното място дават отражение върху качеството на работата Ви, дори да сте най-големия майстор.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *