• копирна машина

Как са измислени 4 от най-великите изобретения?

Когато човек изобрети нещо, той не спира. Опитва отново и отново. Започва да вижда възможности за иновация постоянно. Правят се нови и нови неща. Кои успешни, кои не – няма значение. Определено обаче някои изобретения са по-интересни от други. Ето как са се появили 4 невероятни неща.

бенджамин франклин

1. Плавниците на Бенджамин Франклин! Франклин е известен с много неща. Едно от любимите му хобита е било да плува. Той постоянно търсел как да подобри техниката си. В един момент измислил дървени плавници, които се закачвали на ръцете, а не на краката. Размерите им били 25 сантиметра в дължина и 15 в ширина. Имало дупки за палците. Не станали много популярни, но определено били успешни, по отношение на скоростта на плуване. За съжаление с тях умората идвала почти мигновено.

изобретатели

първата копирна машина

2. Копирната машина на Джеймс Ват. Името на Ват се свързва с парната машина. Истината обаче е, че той никой не се е спирал на едно отделно нещо. Целият му живот е едно изобретение. За съжаление той нямал предприемачески дух и почти винаги изобретявал непродаваеми неща и винаги бил задлъжнял на някого.

Копирната преса той е изобретил през 1780 година. Тя прекопирвала съдържанието на документи чрез прилагането на сила върху парче хартия. Получавало се добре. Машинката била малка, проста и мобилна. Определено била и успешна. Ват е продал над 600 броя за една година. Това е било първото му изобретение, което е донесло печалба.

джоузеф прийстли сода

3. Содата на Джоузеф Прийстли. В един етап от живота си той е живял близо до една пивоварна. Там често правил експерименти. Изпробвал да вкара въглероден диоксид във вода, като за целта използвал цистерна с бира, която ферментирала. В крайна сметка се получила приятна напитка, с леко киселинен вкус. Първоначално Джоузеф я запазил за себе си и приятелите си.

В последствие помислил, че напитката помага срещу скорбут. Това, разбира се се оказало невярно. Напитката обаче си остава все толкова вкусна. През 1772 публикува статия за това как се прави газирана вода. Не пожелал да изкарва пари от нея. По-късно Йохан Швепе решава да изобрети по-масов метод за газиране на вода и така се родила компанията Швепс, която познаваме и до днес.

лодката на никола тесла

4. Радио управляемата лодка на Никола Тесла. Този човек е познат на всички с постиженията си в областта на електричеството. Той обаче е и един от пионерите на радиото, което по онова време се смятало за вещерство. През 1898 решил да представи своето последно изобретение в Медисън Скуеър Гардън – лодка с дистанционно управление. Той се опитал да обясни всичко на научен език, но хората го набедили, че използва телепатия. Други пък смятали, че е вкарал обучена маймунка в лодката, която да управлява всичко. Той имал идеята да превърне това в патент за военно оръжие, но правителството му се изсмяло.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *