• Дядо Добри

Как просякът дядо Добри стана най-големият дарител на църквите?

Дядо Добри

Светецът на нашето време

България е страната на абсурдите и това не е просто клише, а си е факт, който е доказван многократно. Последният пример за това е скитащият и просещ дядо Добри, който за добро или зло се превърна в един от най-щедрите дарители на родните църкви и храмове, но той не е поредният бизнесмен, който иска да си направи ПР-кампания дарявайки пари на някого, а обикновен и изстрадал човек, който просто иска да помогне на християнството.

Дядо Добри е човек, който не се интересува от материалното и не живее с амбиция за лукс, имоти, коли и прочее. Той живее в малкото селце Байлово и всеки ден той отива до София пеша, за да изкара някой лев, но не за да си купи храна, цигари или ракия, а за да ги дари на църквата. 90-годишният дядо е приеман от много хора за светец, а според неговият приятел Георги от Елин Пелин, дядото от Байлово е дарил на църкви, храмове и параклиси около 1 млн. български лева.

90-годишният дядо Добри разпродава всичките си имоти още преди около 15 години и дава всичките спечелени пари за дарения. Той живее изключително скромно, но е помогнал изключително много на Бесарабовският манастир, манастира в Кръстова Гора, църквата Света троица и още много други.

Миналата седмица дори се заговори, че римският папа е споделил дядо Добри в социалната мрежа, но тази новина бе отхвърлена от католическата църква. Така или иначе обаче, 90-годишният старец е нещо като феномен за България, на фона на цялата криза, безработица и изострена политическа война.

Дядо Добри и до днес продължава да събира пари, просейки пред столичният храм „Св. Александър Невски“ и около църквата „Света неделя“. От него обаче няма да чуете молби или обиди, той просто си стои кротко там, някъде в ъгъла с протегната към хората ръка и с надеждата за ново дарение, с което да зарадва някой божи храм. С оглед на всичко случващо се в нашата скромна държава пред последните 20 години, може би изобщо няма да бъде преувеличено ако наречем дядо Добри светец.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *