• Книжарница

Как магазин от голяма верига се превърна в най-добрата библиотека?

добрата библиотека

Най-голямата едноетажна книжарница

Знаете ли какво ще намерите в повечето големи градове и малки градчета в Щатите? Това са магазините Walmart. Те винаги са огромни, а този, на който сме се спрели, заема площта на няколко футболни игрища. Точната му големина е 123 хиляди квадратни метра. Какво става обаче, ако по някаква случайност нещата не вървят и един такъв магазин затвори? Това е наистина доста място и не бива да бъде оставяно просто ей така да събира пепел.

Властите в град МакАлън, щата Тексас, са се изправили пред този проблем със запустялото място когато един от местните магазини Walmart, бил премахнат. Вместо да овакантят мястото и то да няма никаква полза за никого, те решават да направят нещо велико, невиждано до сега никъде и в същото време адски полезно за обществото. Те решават да трансформират мястото като най-голямата едноетажна обществена библиотека в Америка.

Средства за проекта има достатъчно и проектантите решават да променят всичко из основи. Цялостното вложение в библиотеката е 24 милиона долара, а големината и е около 123 хиляди квадратни метра. Всички тавани и подови настилки в сградата са подменени, за да бъдат модерни спрямо архитектурата и спрямо очакванията на евентуалните посетители. Резултатът от преустройството на сградата са 16 зони за среща, 14 стаи за учение, 64 компютърни зали, 10 компютърни зали за деца, както и 2 генеалогични компютърни лаборатории.

По отношение на местата за отдих в библиотеката има кафе, магазин за книги втора употреба, голяма зала аудитория, станции на самообслужване. Това е компютърно оборудване, което заменя стандартните каси с касиери. Вие си заплащате това, което искате да закупите посредством собствени усилия, без да има нужда от обслужващ персонал. Аудиторията разполага с цели 180 места за посетители на различни лекции, конференции и прочие. Стаите за срещи разполагат с възможност за видеоразговори. Това е една голяма стъпка за града, който разполагал с библиотека с големина от едва 40 хиляди квадратни метра, която била с разбити лавици и с много малко места за посетителите си.

МакАлън не е първият град в САЩ, който да използва ненужна на Уолмарт сградата, за да се изгради някакво публично място за събиране на хора. През 2008 година в град Уисконсин Рапидс се отвори център за стари хора. Използва се сграда с големина от 80 хиляди квадратни метра. Размерите на сградата са достатъчни дотам, че вътре да може да се побере място, на което старите хора да се упражняват със своите проходилки. Според доклад на властите, сградата е закупена за едва 400 хиляди долара – цели 800 хиляди под началната цена. Причината за този удар е, че сградата е седяла празна с години, без никой да има интерес от нея.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *