• Пълководец

Как е умрял Александър Македонски?

Александър Македонски III, познат още като Александър Велики е един от най-известните владетели, живяли някога на нашата земя. Той е наследник на Филип Македонски и е управлявал в периода 336 – 323 г. преди новата ера. Империята на Александър Македонски пък е била една от най-големите в целия свят, но за добро или зло, този могъщ пълководец намира смъртта си твърде рано – едва на 32 години.

 Именно смъртта на Александър Македонски буди сериозен интерес както в учени и историци, така и в нормалните хора. За това как е умрял този древен владетел, се носят много легенди, като някой твърдят, че е бил отровен, други че е се е разболял от малария, след ухапване на комар, трети пък отиват още по-далеч към конспирациите, но съвременните изследвания доказват, че истината е съвсем друга.

 Ясно е, че Александър Македонски е починал в двореца Навуходоносор II, който се намира във Вавилон, като смъртта е белязана на 10 или 11 юни 323 г. пр. н. е. Твърди се, че 14 дена преди да почине, Александър Велики е празнувал поредната си победа със своят адмирал Неарх. Двамата са пирували цяла вечер, но Александър Македонски е продължил с пиенето, като цяла нощ е бил с Мeдий Лариски.

 4 дена след този гуляй, Александър е усетил неразположение и е вдигнал висока температура. След седмица вече е бил много зле и дори не е можел да говори, а след още 3 дена почива. Има записки, според които Диодор твърди, че Александър Македонски е бил покосен, след като от остра болка, след като е изпил голяма кана вино в чест на Херкулес. Според учените обаче, тази версия не е достоверна и се смята, че рядко срещано растение е причината за смъртта на владетеля.

Александър Македонски

Александър Македонски е умрял от препиване?

 Изследователи от Нова Зеландия са установили, че във виното на Александър е имало странно растение, което е придавало уникален вкус на виното, но след ферментация ставало отровно. Версиите за отравяне със стрихнин и арсеник също са отхвърлени, тъй като Александър Велики е бил на легло близо 2 седмици, а с тези вещества, неговата смърт щеше да настъпи много по-бързо.

 Съвременните теории разкриват, че въпросното растение е Veratrum album, което е по-известно като бял кукуряк. В миналото, гърците са го използвали като лекарство, което е предизвиквало повръщане, но след като ферментира, белият кукуряк става отровен и се твърди, че именно това е причината за смъртта на Александър Македонски.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *