• как да спестим пари

Как да спестим пари от ежедневните разходи за дома и градината?

Много често хората се оплакват, че това или онова е много скъпо, че парите никога не стигат. Ние няма да оспорваме горното твърдение, защото то е винаги правилно и заради това, много приложимо към реалността /няма такъв човек, на когото парите да му стигат, нали?/.

Използвайки тези прости 6 трика, вие лесно ще можете да спестите пари и да спечелите от това – икономия, сигурност и спокойствие.

  • Сменихте ли всичките крушки в дома ви с енергоспестяващи? Да, те са няколко пъти по-скъпи от стандартните волфрамови, но за сметка на това много по-трайни и дават голям процент икономия. Както сте тръгнали, помислете и за другите електроуреди у дома. Дали имате най-икономичното и най-пестеливото в света на битовата техника, готово да работи във ваша полза? Ако не сте сигурни, защо просто не подмените старата пералня, която стои в кухнята от десет години и постоянно се поврежда – с нещо ново и в гаранция?
  • Добра дограма и изолация – не ги пропускайте. Не спестявайте от тях, всеки лев инвестиран там води до лесно охлаждане през лятото и бързо затопляне – постоянни температури през всички сезони. Ако не ви стигат парите, лесно можете да вземете заем тук. Приемайте го не като разход, а като една добра инвестиция, която ще започне да ви се връща незабавно.
  • Има хора, които нищо не хвърлят, а има други, които всичко изхвърлят. Едните стоят вечно с едни и същи мебели, а другите пък постоянно сменят обзавеждането у дома. Бъдете хитри и практични, ако ви се иска промяна, не хвърляйте бързо, а намерете на кого да продадете или дори да  да подарите старите си вещи. Не се притеснявайте да подарявате, това изчиства пространство, което иначе бихте загубили само за да пазите ненужни неща. Печелите приятели, които могат да ви помогнат в пренасянето на новите мебели или в куп други неща. Не го пренебрегвайте.
  • Бойлерът с топлата вода – зависими ли сте от електрическия бойлер, който трябва да топли водата с часове, за да можете да се изкъпете? Соларните панели са една приятна алтернатива, която ви позволява да имате топла вода по всяко време и възможност лесно да избегнете високите сметки за ток.
  • Говорейки за отопление през зимата или пък за охлаждане през лятото, зависими сте и от изолацията, но и от пресметливо подбран климатик, подходящ за помещението ви, монтиран на правилното място, за да е максимално ефективен. Добра идея е и да прочетете книжката му, както и да видите съвети във форумите за максимална полза тях.
  • Имате малко дворче или кътче земя пред блока? Много е лесно и приятно да запретнете ръкави, да засадите някое плодно дръвче или зеленчуци. Работата с мотиката и лопатата могат да ви заменят фитнеса, а няма нищо по-вкусно от плодовете и зеленчуците, които сами сте отгледали. Не се страхувайте, че съседите ще ви оберат, просто поканете и тях да помогнат, за да има за всички.

Съзнателният стопанин на дома си знае как да инвестира, за да може в дългосрочен план да икономиса от жилището си, живеейки удобно и в хармония със себе си. Препоръчваме ви да последвате поне един от съветите в тази статия, в името на вашето добруване. Ако са повече от един, още по-добре.

Сподели статията

За Автора: Димитър Пенев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *