• балсам за устни

Как да си направим балсам за устни?

балсам за устниПрез есента и зимата много често нашите устни се напукват. Единственият ефикасен лек срещу напуканите устни, който ги успокоява при редовна употреба е балсамът за устни. Истината обаче е, че не винаги този, който си купим ни допада. Нека си направим балсам за устни у дома. В Интернет е пълно с много рецепти, които предлагат различен вкус и аромат. Жените обичат по-сладките и ароматни балсами, докато мъжете си падат по свежите и успокояващи такива. Разбира се, всичко е до предпочитанията.

За направата имате нужда от нещо мазно. Това задължително трябва да е масло или течна мазнина, от някаква зеленчукова култура. Имате нужда и от пчелен восък. Това са двете основни съставки за балсама ни за устни. Може да добавите всякакви подсладители и етерични масла, които да обогатят вашата рецепта. Имате нужда и от два съда – по-малък и по-голям за разтопяването и миксирането на съставките на водна баня. Трябва ви някаква бъркалка или лъжичка, за разбъркването. Имате нужда и от нещо, в което да съхранявате готовият продукт.

Най-любимите контейнери за това съкровище са малките метални кутийки със симпатична капачка на винт или нормалните контейнери за червило и балсам за устни, които са с плъзгач. Всякакви кутийки, тубички и прочие вършат същата работа. Каквото имате под ръка със сигурност ще свърши работа.

Сега ще приложим една рецепта, която открихме за балсам за устни с лимон и кокос.

Какви съставки ще ни трябват?

1. 2 супени лъжици слънчогледово олио
2. Една лъжица кокосово олио
3. Една супена лъжица пчелен восък
4. 7-10 капки лимоново етерично масло

Вземете по-малкия контейнер и в него настържете или нарежете на дребно 1 супена лъжица пчелен восък. Там трябва да сложите и кокосовото масло и олиото. В по-големият съд сложете малко вода, около 4-5 сантиметра и я затоплете на котлона. Когато водата е топла, вземете по-малкия съд и го поставете в топлата вода, като водата не трябва да влиза в него.

Температурата на котлона трябва да е между средната и високата. Целта е да разтопим всички съставки. Бъркайте докато се получи хомогенна смес. Когато всичко се разтопи, отместете от котлона, изчакайте малко и добавете етеричното си масло. Горното количество капки е само ориентир. Ароматът може да се изпари от топлината, за това може да добавите няколко капки повече, ако усетите че има нужда.

Преместете балсамът за устни там, където ще го съхранявате. Оставете да се охлади за една нощ, преди да затворите. Може да добавите свои етикети на опаковката и да подарите на приятели.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *