• цистит

Как да се предпазим от цистит?

циститБолка? Сърбеж? Парене? Регулярни посещения на тоалетната? Това са най-честите признаци за наличие на цистит. Не отхвърляйте този факт само защото сте мъж. Дори и мъжете могат да имат този проблем. Циститът е заболяване, което би могло да се развие при двата пола и при всяка възраст. От него могат да страдат както жените, така и мъжете, а в не редки случаи, би могъл да засегне дори и децата.

Какво представлява циститът?

Това е възпаление на лигавицата на пикочния мехур, което може да засегне и други слоеве на мехурната стена. А ето как бихте могли да се предпазите от това заболяване.

Избягвайте да стоите на течение

Да-да! Знаем, че още като деца сте го чували от родителите си, навярно и от вашата баба, която редовно ви е изнасяла лекции за това как не бива да стоите на студено, трябва да се обличате топло, да носите топли обувки и да не стоите мокри дълго. И все пак, повторението е майка на знанието. Така че, ние ще ви припомним, макар да заприличаме на вашата баба, че не бива да изстивате, тъй като това е една от причините, които биха могли да доведат до цистит.

Пийте витамини и имуностимулиращи средства

Много е важно да защитите организма си по някакъв начин от температурните промени. Също така, укрепването на имунната ви система, би могло да допринесе за предпазване от това неприятно заболяване. Едно от правилата гласи, че за да се крепи човешката имунна система, е необходимо да имате дълъг и здравословен сън, както и да прилагате физически упражнения и балансирана диета. Като в последното можете да включите всички плодове и зеленчуци, които са богати на витамини.

Честа хигиена

Това заболяване, както и много други, не „обичат“ хигиената, затова поддържайте своята на ниво. Тук обаче трябва да отбележим, че прекалената хигиена може да има дори обратен ефект. Прекомерната употреба на дезинфекциращи продукти за интимната област от жените, би могло да доведе да нарушаване на  микрофлората, което от своя страна повишава риска от цистит.

Често посещение на тоалетната

Това не е шега. Факт е, че хората които често и за продължително време отлагат ходенето по малка нужда, се класифицират като рискова група по отношение на това заболяване. 5-6 посещения на тоалетната през деня се считат за нещо нормално, но при повече е налице вероятност за някакъв проблем.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *