Как да се предпазваме и справяме с очните болести?

Едва ли има някой, който би оспорил това, че здравето ни е най-ценното, с което разполагаме. То е най-важният ресурс, който ни е необходим, за да се справяме с всичко останало. Затова цялостната профилактика е от изключително значение. В този смисъл, прегледът при очен лекар въобще не прави изключение.

Посещението при офталмолог
Всеки, който се е сблъсквал със зрителните смущения, ще Ви каже, че това е едно от най-неприятните неща, които могат да Ви се случат. Така че, ако имате възможността да се предпазите от носенето на очила до живот, по-добре се възползвайте.

Навременните посещения при очния лекар могат да Ви спестят доста главоболия. Освен това те далеч не са болезнени или неприятни като тези при стоматолога например. Очният преглед не е стресиращ. Най-неприятното нещо, което може да претърпите е разширяването на зениците, което се осъществява благодарение на специални капки и е съвсем безболезнено. Освен това не се прилага при всеки преглед, а само по преценка на Вашия офталмолог. Важно е и да спазвате хигиена на четенето, с която ще Ви запознае Вашият очен лекар, при посещението Ви. Например замисляли ли сте се защо прозорците в училище винаги бяха отляво?

Ако страдате от очна болест
Ако сте установили, че имате проблем със зрението или изпитвате някакъв дискомфорт, задължително потърсете помощта на най-близкия и добър очен лекар. Далекогледството и късогледството могат да бъдат моментно състояние в резултат от преумората на окото, но за всеки случай потърсете и мнението на специалист, за да не съжалявате по-късно. Очилата са добър моден аксесоар, но когато Ви се налага да ги носите, защото без тях не виждате почти нищо, повярвайте ми, ще ги възприемате повече като бреме, отколкото като допълнение към тоалета. За щастие офталмолозите днес предлагат различни съвременни решения за справяне с очните болести. Лазерни операции и корекции на зрението, безшевни операции с помощта на ултразвук за премахване на перде, поставяне на вътреочни лещи, изработка на контактни лещи за коригиране на зрението, хирургически интервенции на клепачите, операция на глаукома. Някои от тези манипулации звучат прекалено модернистично, но е факт, че в момента всичко това се предлага.

Грижата за здравето несъмнено включва и профилактиката и грижата за очите. Именно те ни осигуряват около 70% от възприятието на околната среда. Ако искате да се наслаждавате на света около Вас, съветваме Ви да не пропускате и отлагате посещението при очния лекар.

Сподели статията

За Автора: stefcho

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *