• готини дрехи

Как да се обличаме, за да впечатлим хората

впечатлениеХората са казали, че независимо какво става, по дрехите ще ни посрещнат навсякъде! Със сигурност скъп италиански костюм или пък маркова прилепнала рокля, могат да впечатлят всеки. Дали обаче можем да впечатлим някой, ако обуем дънки вместо панталон и маратонки вместо обувки?

Проучване на бизнес училището Харвард доказва, че можем! Оказва се, че не трябва да сме винаги формално облечени, за да ни харесват. Вземете Марк Цукърбърг Той е един от създателите на Фейсбук и е изпълнителен директор на компанията.

В началото на проекта за социалната мрежа, Марк не един или два пъти се е показвал пред добре облечени банкери и инвеститори с дънки и суичър. Дали пък това не е една от причините той да успее да постигне своята цел?

Учените казват, че отхвърляйки социалните привилегии, които доброто облекло ни дава, ние показваме, че нямаме нужда от тях. Ние така или иначе притежаваме висок статус и без да сме се барнали. С други думи, ако се държиш като бунтар и не се обличаш по начин, по който всички очакват в определени ситуации, това може да доведе до по-голям успех.

Просто има ситуации, в които ако излезеш с главата напред и разбиеш очакванията на хората за твоето поведение, това може да ги накара да те издигнат на пиедестал. Това не е протест срещу нормите, просто вие ще се покажете като човек, който няма нужда от тях.

Ще ви запознаем и с един интересен експеримент проведен в луксозните бутици в Милано. Две групи от хора започнали да се разхожда из тях. Едните били облечени официално и носели „Ролекс“, другите били облечени с дрехи за фитнес. На кой са обърнали повече внимание? Не, не на костюмарите. Всички смятали, че хората с по-небрежно облекло са прекалено готини, за да им пука как изглеждат и дали е подходящо.

Разбира се, не си мислете, че навсякъде ще ви посрещнат така. Ако те отидат със същите дрехи в магазин за намалени стоки, то никой няма да ги погледне, защото там е нормално да изглеждаш така.

Определено няма нужда да изглеждаш супер яко, ако искаш да изпъкнеш в някой луксозен магазин, но знай пък, че ако отидеш в някой по-евтин магазин със скъпите си дрехи, реакция определено ще има. Нормата винаги е тази, която се следи. Нарушиш ли я, ти си една крачка напред.

Със сигурност Марк Цукърбърг нямаше да постигне успеха, който е постигнал с инвеститорите, ако просто е отишъл на интервю за работа в някоя по-престижна фирма. Ако искате да се възползвате от този трик, просто трябва да знаете какъв е този, който се опитвате да впечaтлите и какво очаква той, за да не го правите. Това е!

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *