• Злато

Как да продадем златото си в 3 стъпки?

Злато

Какво трябва да знаем при продажбата на злато

Златото е едно от нещата, които трудно биха загубили своята стойност. Златото е невъзобновяем ресурс, което значи, че колкото повече изчезва, толкова по-скъпо ще става в дългосрочен план. Ликвидно е, което ще рече, че е добра инвестиция, която лесно да обърнем в пари. В краткосрочен план, плаванията са минимални. Следвайте тези няколко съвета, за да не останете излъгани, ако решите да продадете своето злато.

1. Трябва да знаете колко струва вашето злато. Цените могат да се сменят ежедневно. Проверете как седят цените при различните изкупвачи – не скачайте на първата обява. Трябва да правите това от доверен източник, а не от някой съмнителен уебсайт. Подобна информация има в сайтовете на банките, големите борси, бижутери, вестниците. Понякога купувачите казват, че предлагат най-добрата цена на пазара, но това не е непременно вярно. Трябва да сте готови да отстъпите, ако цената не ви устройва.

2. Колко карата е вашето злато? Преди да отидете и да кажете, че искате да продадете своето злато трябва да знаете колко карата е то. Това е числото индикатор на неговата чистота. Колкото по-чисто е златото, толкова по-скъпо е то. Стойността на златото зависи пряко от неговата проба. В някои случаи, числото ще е под формата на печат върху самото бижу. Понякога число няма или е трудно видимо за окото. В такъв случай е добре да отидете при бижутер. Той може да ви каже пробата, а в повечето случай може да предложи и цена, на която да го закупи.

3. Знайте колко е теглото на вашето злато още преди да отидете при купувач. Цената на златото се определя от това колко грама тежи. Купувачите изплащат сума на база грам. Добре е да премерите златото си при някои независим, за да знаете неговото тегло предварително. Добре е това да стане на бижутерски кантар, но това не е винаги възможно. Все пак приблизителното тегло ще ви свърши работа, за да се предпазите от измама. Винаги златото се измерва в грамове, но на някои места се работи в трой унции, тъй като те са мерило на борсата. Тогава трябва сами да преобърнете грамовете в такива унции, за да сте инфорирани. В България това се среща рядко, да не кажем никъде освен при инвестиционното злато.

Ако имате достатъчно информация в главата си за златото, то е 99% сигурно, че няма как да бъдете излъгани и, че ще получите възможно най-добрата цена за своите бижута или кюлчета. Бижутата са по-лесни за продажба, тъй като са с по-малък размер.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *