• Социални мрежи

Как да преодолеете зависимостта от социалните мрежи

Факт е, че социалните мрежи улесняват много комуникацията в натовареното ни ежедневие. Бързите съобщения и постоянният контакт между вас и приятелите ви обаче, със сигурност носи не само ползи. Доказано е, че съществува зависимост от социалните мрежи, подобно на алкохолната зависимост например. Сигурно сте чували за компютърна болест. Непрекъснатото споделяне на статуси и постоянното следене на приятелите ви във виртуалния свят носи доста вреди.

Изследванията сочат, че хората зависими от Фейсбук и другите подобни, много често изпадат в депресивни състояния. Отделно от този факт идва и абсолютното губене на време, разбира се, ако това не е начин да печелите пари например. Ако вие сте от тези, които използват безцелно социалните мрежи, може би трябва да си помогнете с няколко лесни стъпки.

1. Заменете коментарите и харесванията в мрежата с телефонни обаждания и личен контакт. Вместо да изпращате съобщения чрез Интернет, просто звъннете на скъпите за Вас хора. Чуването на гласовете им ще окаже благотворно въздействие на настроението ви. Организирайте си събирания и ще откриете, че вечерите с приятели в реалния свят е много по-добра от тази, прекарана пред монитора.

2. Излизайте по-често и спортувайте по-често. Почивката навън е като елексир за сетивата ви. Следващият път, когато решите да „починете“ пред монитора, се замислете дали това наистина ще ви помогне. Замислете се какво натоварване е това за очите ви. Излезте и се разходете. Ако имате повече време за себе си – можете да изберете и фитнеса вместо висенето пред компютъра. Така едновременно ще отпочинете и ще подобрите фигурата си.

3. Заменете четенето на новини в интернет с четенето на книги и вестници. Преоткрийте разлистването на хартиената книга и се насладете на усещането да почетеш на спокойствие, без да ви заливат постоянни потоци от реклами. Намерете литература, която ви интересува и се отдайте на разлистването на книгите. Вестниците са страхотен вариант пък да изпиете междувременно и кафето си, без да се притеснявате, че ще залеете клавиатурата.

компютърна болест

Бъдете социални, но в реалния живот

 

Използвайте пълноценно времето си и премахнете вредното и безцелно сърфиране в Интернет. Запомнете, че мярката е най-важна във всяко едно отношение. Намирайте златната среда във всичко и ще откриете, че да се наслаждавате на живота е просто решение.

Сподели статията

За Автора: Цветан Славчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *